Dok čeka svoje avione, Turska razmišlja o ruskim

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-35 na vojnim vežbama
Višenamenski lovac Su-35 na vojnim vežbama  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će razmotriti mogućnost kupovine borbenih aviona od Rusije, u slučaju da SAD odbiju da prodaju Ankari svoje lovce F-35, javlja agencija „Blumberg“, pozivajući se na turske izvore.

„Ako Tursku isključe iz programa F-35, ona će tražiti alternativu, uključujući ruske lovce, dok bude pravila sopstvene borbene avione i balističke rakete“, saopštio je sagovornik agencije.

Činovnici su saopštili i da, po mišljenju Turske, S-400 prevazilazi američke sisteme „Patriot“ i može da zaštiti Ankari u Istanbul.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"
Dok čeka svoje avione, Turska razmišlja o ruskim - Sputnik Srbija
Protivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"

Oni su dodali da je, u okviru priprema za moguće sankcije SAD zbog kupovine S-400, Turska kupila komponente za američku vojnu tehniku.

Agencija je naglasila da ostaje nejasno kada je odluka o kupovini komponenata bila prvi put doneta, ali, po rečima turskih činovnika, ovaj korak je bio preduzet u očekivanju mogućeg embarga SAD.

Ranije je vršilac dužnosti šefa Pentagona Mark Esper izjavio da Turska neće dobiti američke vojne avione F-35, ako kupi ruski sistem S-400.

Međutim, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će proces isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj početi u narednih 10 dana.

© Sputnik / Vitalij PodvickiTurska čeka S-400 tokom 10 dana
Dok čeka svoje avione, Turska razmišlja o ruskim - Sputnik Srbija
Turska čeka S-400 tokom 10 dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala