Do energetske efikasnosti preko novčanika

Pratite nas
Gas će biti skuplji za 0,15 dinara po kubnom metru, struja 0,015 dinara po kilovat-satu, a očekuje se i poskupljenje goriva za 0,15 dinara po litru.
Do energetske efikasnosti preko novčanika

Reč je o novoj naknadi za unapređenje energetske efikasnosti, koja je potrošačima nametnuta decembra prošle godine, kada su poslanici u Skupštini Srbije usvojili Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara. Tim dokumentom propisana je visina naknade za unapređenje energetske efikasnosti što znači da će građani kilovat-sat utrošene električne energije plaćati skuplje za 0,015 dinara, a kubni metar gasa i litar goriva za 0,15 dinara.

Sakupljen novac na ime naknade za energetsku efikasnost puniće Fond za energetsku efikasnost.

Konkretno, to znači da će zbog te naknade mesečni račun za utrošenu električnu energiju od 350 kilovat-sati biti uvećan za 5,25 dinara. Toliko će, najmanje, za taj fond platiti svaki vlasnik oko 3,5 miliona brojila u kategoriji domaćinstva. Kako gas troši oko 450.000 domaćinstva, u proseku po 875 kubika, u Fond će se po gasifikovanom domaćinstvu u proseku uliti po 131 dinar.

Kod potrošača tečnih goriva sve zavisi od potrošnje automobila i kilometraže — Fond će se više puniti ako se rezervoar češće puni.

O tom novom nametu, koji država uvodi u ceni energenata, građani koji troše prirodni gas su obavešteni od trgovca — „Javnog preduzeća Srbijagas“. Sama država nije izdala nikakvo obaveštenje o uvođenju tog načina punjenja Fonda za energetsku efikasnost, niti je o tome saopšteno na nekoj konferenciji za štampu.

I decembra prošle godine, kada je zakon usvajan, izostalo je informisanje javnosti, kojoj sada nadležni poručuju da će sredstva sakupljena u Fondu građani moći da koriste za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i za kupovinu energetski efikasnih uređaja, tako što će sredstva biti dodeljivana kao povoljni krediti, dok će jedan deo sredstava biti bespovratan.

Uspostavljanjem Fonda za energetsku efikasnost Srbija ispunjava preuzete obaveze prema EU, a uvođenje pomenute naknade je bio uslov da se obezbede bespovratna sredstva Brisela.

Samo funkcionisanje Fonda treba da doprinese smanjenju potrošnje energije, a o tome da li se u poboljšanje energetske efikasnosti moralo baš ovako u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, stručnjakom za energetiku i generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala