Desant „Droka“ iz aviona, novi adut ruske vojske

© Sputnik / Olivera IkodinovićRuski samohodni minobacač „Drok“
Ruski samohodni minobacač „Drok“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji samohodni minobacač „Drok“ predstavljen je na sajmu oružja i vojne tehnike u parku „Patriot“, nedaleko od Moskve. Državna testiranja perspektivnog minobacača koji se pravi za rusku vojsku biće završena do 2020. godine, nakon čega će početi serijska proizvodnja.

„Drok“ je stvoren za podršku desantno-jurišnih jedinica, pre svega za ruske elitne Vazdušno-desantne snage. Glavna karakteristika „Droka“ je mogućnost desantovanja direktno iz aviona.

Napravljen je na bazi oklopnog vozila „Tajfun-VDV“ K-4386, ima odlične manevarske karakteristike i pouzdan oklop. Težak je 14 tona i, zahvaljujući motoru od 350 konjskih snaga, može da razvije brzinu od 100 kilometara na sat i da u maršu pređe 1.200 kilometara.

Na borbenom vozilu montirana je rotirajuća kupola sa minobacačem 2S41 kalibra 82 milimetra, a naoružan je i mitraljezom kalibra 7,62 milimetra. Maksimalni domet paljbe je 6.000, a minimalan 100 metara.

Rekordna brzina gađanja

Samohodni minobacač ima rekordnu brzinu gađanja — u jednoj minuti može da ispali 12 mina, a u kompletu jednog oruđa ima 40 mina.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNajnoviji samohodni minobacač „Drok“ predstavljen je na sajmu oružja i vojne tehnike u parku „Patriot“, nedaleko od Moskve.
Desant „Droka“  iz aviona, novi adut ruske vojske  - Sputnik Srbija
Najnoviji samohodni minobacač „Drok“ predstavljen je na sajmu oružja i vojne tehnike u parku „Patriot“, nedaleko od Moskve.

Vojni eksperti kažu da ta mašina, po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama, značajno prevazilazi Zapadne pandane. Mobilna šasija omogućava da se brzo kreće po bojnom polju i da napada neprijatelja iz različitih pravaca.

Digitalna vazdušna oprema omogućava da se „Drok“ koristi tokom borbe u autonomnom režimu i da uspostavi siguran kanal komunikacije sa kontrolnim mašinama. Posadu čini četvoro ljudi.

Peti po redu forum „Armija“ održava se od 25. do 30. juna na teritoriji vojnog parka „Patriot“, vojnog poligona „Alabino“ i aerodroma „Kubinka“ nadomak Moskve, a delom se održava i u svim vojnim okruzima Rusije i u Severnoj floti.

Forum „Armij je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Očekuje se da će i ove godine forum posetiti više od milion ljudi.

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala