Čak su se i ukrajinski raskolnici ogradili od „crnogorske pravoslavne crkve“

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in MontenegroCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska objavila je danas pismo izvinjenja, koje je mitropolit Epifanij iz (nepriznate) Pravoslavne crkve Ukrajine, novoosnovane od strane Carigrada, uputio mitropolitu crnogorsko primorskom Amiflohiju.

Pismo je poslato u vezi sa sasluživanjem u Kijevu lažnog „arhimandrita“ Borisa Bojovića, sada proizvedenog „episkopa“ takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ (CPC), koja je nepostojeća za Vaseljensko Pravoslavlje.

Prema navodima iz pisma, mitropolit Epifanije tvrdi da se to desilo nenamerno i da Ukrajinska pravoslavna crkva opšti samo sa crkvama koje priznaje Vaseljenska patrijaršija.

„Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namere, rastužio saslužujući sa „arhimandritom“ Borisom nedavno u Kijevu“, stoji u pismu upućenom mitropolitu Amfilohiju, uz obrazloženje da se to desilo „nenamjerno, a sa razloga što smo u prošlosti opštili sa zajednicom iz Vaše države (CPC), nepriznatom od Punoće Pravoslavlja, a sve do obnovljenja našeg opštenja sa Svjatjejšim Vaseljenskim Patrijarhom i drugim Pomjesnim Crkvama“.

„To što se desilo 25. maja 2019. godine, dogodilo se bez naše namere, usled nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika. Razumem da Vas je dani događaj rastužio, ali želim da Vas uverim, da mi, koji činimo Autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kojima opšti i ona, i ni sa kim više“, kaže se, između ostalog, u pismu koje je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska.

Podsetimo, „arhimandrit“ Boris Bojović, od čijeg se sasluživanja sada ograđuje i nepriznata Pravoslavna crkva Ukrajine, nedavno je u takozvanoj „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“ — „rukopoložen“ u čin „episkopa“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala