Bugarka zbog koje je propao samit EU

© AP Photo / Bebeto MatthewsKristalina Georgieva
Kristalina Georgieva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki zvaničnik EU izjavio jeda je moguće imenovanje zvaničnice Svetske banke Kristaline Georgijeve na neku od vodećih funkcija u EU jedan od razloga zbog kojeg je samit EU prekinut na jedan dan.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan zbog osetljivosti teme, objasnio je da i dalje nije jasno da li će Georgijeva dobiti potrebnu podršku.

On je rekao da je i dalje preteško pronaći ravnotežu kako bi se zadovoljili različiti interesi, nakon dva samita i rasprave lidera EU koja je trajala celu noć u sedištu Brisela, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

On je dodao da ima mnogo različitih scenarija o kojima se razgovara, uprkos tome što je tokom neformalnih pregovora holandskom socijalisti Fransu Timermansu namenjena funkcija predsednika Evropske komisije, a Georgijevoj mesto predsednika Evropskog saveta.

Posle maratonskih pregovora lidera Evropske unije o imenovanja kandidata za vodeće pozicije institucija Unije, bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je kandidat Bugarske za predsednika Evropskog saveta Kristalina Georgijeva ispala iz trke.

„Liberali ne popuštaju i zato nema odluke“, rekao je Borisov, ali je dodao da Italija i zemlje Višegradske četvorka sada predlažu Georgijevu za funkciju šefice evropske diplomatije.

Kako prenosi Rojters, Borisov je istakao da bi više voleo da podrži kandidata Bugarske za predsednika Evropskog saveta.

„Šta je nama važnije — komesar sa pravim portfeljom ili visoki pregovarač“, naveo je bugarski premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala