Brnabićeva predstavila rezultate rada Vlade

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAna Brnabić predstavlja rezultate Vlade Srbije
Ana Brnabić predstavlja rezultate Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada Vlade Srbije rekla da je najvažnije da građani razumeju šta Vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih, prenosi Tanjug.

„Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su se stvari koje radimo pomerili u tom pravcu“, rekla je Brnabićeva i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilj da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Govoreći o životnom standardu, Brnabićeva je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.

Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje.

Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, između 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona.

Takođe, kazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama.

Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Brnabićeva je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeno smanjeno poresko opterećenje privrednika.

Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a kao važne projekte koji će se graditi u ovoj godini navela takozvani „Moravski koridor“ i autoput Beograd-Sarajevo, na deonici Sremska Rača-Kuzmin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala