„Bi-Bi-Si“ pronašao još jednog ruskog „trovača“ u Londonu

© AP Photo / Frank AugsteinCrkva Vestminster Ebi u Londonu.
Crkva Vestminster Ebi u Londonu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reportaža „Bi-Bi-Si“ o trećem osumnjičenom za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije izaziva samo nepoverenje, sa nedostatkom realnih dokaza i pravih dokumenata, saopštili su u ruskoj ambasadi u Kraljevini.

U reportaži britanskog lista se navodi da je izvesni Denis Sergejev, navodno, bio u vezi sa Ruslanom Boširovim i Aleksandrom Petrovim, koje London smatra umešanim u ovaj incident. Kako navodi pres-služba ruske diplomatske misije, zaključci novinara se zasnivaju na rezultatima ankete „Belingkata“. Ruska ambasada nema poverenja u istraživanja ove grupe. Štaviše, članak se poziva na reči anonimnih izvora novinara Marka Urbana, koje se mogu proveriti. Sadržaj materijala „Bi-Bi-Sija“, kako se naglašava u komentaru ambasade — izaziva pitanja.

„Odmah upada u oči da takozvani istražitelji, koji govore o kretanjima i o telefonskim pozivima ruskog građanina, kojeg oni nazivaju ’koordinatorom‘ događaja u Solsberiju, nisu ni u jednom trenutku pokušali da svoje tvrdnje potkrepe materijalima koji makar liče na originalna dokumenta“, saopštila je pres-služba na svom sajtu.

Predstavnici ambasade Rusije u Velikoj Britaniji su dodali u svom saopštenju da se ljudima predlaže da im jednostavno veruju na reč. Ruske diplomate takođe obraćaju pažnju na to da Britanci daju boravak nekog čoveka u martu 2018. godine u Londonu kao „pravi dokaz“ da je on umešan u trovanje bivšeg pripadnika GRU i njegove kćerke. Reportaža „Bi-Bi-Sija“ ne otkriva nepoznate detalje ove istorije, već ima za cilj da se „održi na površini tema umešanosti Rusije u incident“, čime se odvlači pažnja publike od aktuelnih pitanja na koja britanske vlasti nemaju odgovore“.

Pres-služba ambasade Rusije je naglasila da policija Velike Britanije nije želela da komentariše rad lokalnih novinara, saopštivši da to ne može da uradi, jer istraživanje, koje ide u nekoliko pravaca, nije završeno.

„Bi-Bi-Si“ tvrdi da je Denis Sergejev general-major GRU. On, kako se tvrdi u reportaži, se sastao 4. marta 2018. godine u Londonu sa Aleksandrom Miškinim (Aleksandrom Petrovim) i Anatolijem Čepigom (Ruslanom Baškirovim).

U Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema navodima britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London smatra da je u trovanje hemijskom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da se „slučaj Skripalj“ raspada pred očima zbog odsustva bilo kakvih dokaza o umešanosti Rusije u taj incident.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala