Vanredno u Briselu: Pred Evropom je duga noć

© AP Photo / Riccardo PareggianiEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da bi večerašnji sastanak EU lidera u Briselu trebalo da rezultira konstituisanjem novog tima za Evropu, koji bi izneo projekat za koga su građani glasali na prethodnim evropskim izborima.

„Očekujem brzu odluku i nadam se da će ovaj sastanak rezultirati odgovorom koji će tim imati“, poručio je Makron, dolazeći na vanredni sastanak Evropskog saveta, na kome će se odlučivati o čelnicima EU institucija.

Emanuel Makron je ponovio da se njegovi prioriteti nisu menjali od početka ovog procesa, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, nominacije moraju da budu zasnovane na jasnom programu i na zajedničkoj agendi, da u fokusu imaju borbu protv klimatskih promena, socijalni i ekonomski program, jačanje evrozone i Evropu koja štiti svoje građane.

Kriterijumi za izbor kandidata, prema Makronovim rečima, moraju da budu iskustvo, ali i geografski i rodni balans.

„Imamo pet mesta, od kojih je Evropski savet nadležan za izbor četiri kandidata, a nadam se da će u ta četiri kandidata biti dve žene“, izjavio je Makron.

On je još jednom ponovio da njegove kriterijume ispunjavaju kandidati Mišel Barnije, Margaret Vestager i Frans Timermans, izostavljajući opet glavnog kadidata nemačke kancelarke Merkel Manfreda Vebera.

„Optimista sam i očekujem konstruktivni kompromis“, zaključio je Makron.

Rute: Moramo sačekati večerašnji ishod

© AP Photo / Virginia MayoMark Rute tokom današnjeg sastanka sa Donaldom Tuskom
Vanredno u Briselu: Pred Evropom je duga noć - Sputnik Srbija
Mark Rute tokom današnjeg sastanka sa Donaldom Tuskom

Premijer Holandije Mark Rute kaže da očekuje da, na sastanku EU lidera u Briselu, dođe do dogovora, i to ne samo o novom predsedniku Evropske komisije, već i o „celom paketu“ imenovanja za vodeće pozicije u EU institucijama.

Mark Rute je, na pitanje da li očekuje da bi Frans Timermans mogao da bude izabran na mesto predsednika Evropske komisije, kao deo plana Nemačke, Francuske, Španije i Holandije — poručio da je još rano razgovarati o rezultatima večerašnjeg sastanka.

„Čuo sam priče o tome i mislim da su preterane. EU zemlje su razgovarale na ovu temu u Osaki, tokom sastanka G20, ali još nema konkretnog kompromisa. Moramo sačekati večerašnji ishod. Ovo može biti duga noć“, poručio je Rute.

On je ponovio da će Holandija, ukoliko dođe do konsenzusa među EU liderima, podržati kandidata većine.

Merkelova: Tusk ima težak posao večeras

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će izbor kandidata za vodeće pozicije EU institucija biti težak i da će zahtevati dosta vremena.

„Pokušaćemo da budemo konstruktivni, ali neophodni je izbeći konflikt između Evropskog saveta i Parlamenta“, poručila je Merkelova.

Angela Merkel je, dolazeći na vanredni EU samit, izjavila da je cilj da Evropski savet dođe do predloga koji bi uputio Evropksom parlamentu, a koji se tiče izbora novog predsednika Evropske komisije i ostalih vodećih poslova u okviru EU institucija.

„Kako stvari stoje, to neće biti lak posao. Parlament, odnosno, dve najveće frakcije, insistiraju na principu vodećeg kandidata. Istovremeno, najveća frakcija, Evropska narodna pratija, nema potrebnu većinu. Zato će Donald Tusk imati težak posao večeras“, ocenila je Merkelova.

Merkelova je ranije izjavila da vladajuća koalicija u Nemačkoj, na čijem je ona čelu, podržava kandidata Evropske narodne partije Manfreda Vebera kao kandidata političke grupe koja je ostvarila najviše glasova na prethodnim evropskim izborima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala