Tramp u nedelju sa severnokorejskim liderom

© AP Photo / Kim Hong-JiAmerički predsednik Donald Tramp na sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u Seulu
Američki predsednik Donald Tramp na sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u Seulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da mu je rečeno da severnokorejski lider Kim Džong Un želi da se u nedelju sastane sa njim i zvaničnici pripremaju kratki sastanak u demilitarizovanoj zoni.

Tramp je potvrdio da će to biti njegov prvi sastanak sa Kimom u demilitarizovanoj zoni.

„Idemo na granicu demilitarizovane zone i ja ću se sastati sa predsednikom Kimom. Radujem se našem susretu, razvili smo veoma dobre odnose“, rekao je Tramp na konferenciji za medije.

​Predsednik SAD je dodao da očekuje kratak sastanak sa Kimom kako bi se nakratko rukovali i pozdravili.

„Rečeno mi je da bi Kim Džong Un želeo da se sastane sa mnom i izgleda da je u toku završna faza rada na vrlo kratkom sastanku“, rekao je Tramp, prenosi agencija Rojters.

„Radujem se odlasku u demilitarizovanu zonu, koju sam odavno želeo da vidim“, dodao je on nakon sastanka sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom.

Južnokorejski predsednik potvrdio je ranije tokom razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom da će zajedno sa njim posetiti demilitarizovanu zonu na Korejskom poluostrvu i izrazio nadu da će se susresti sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Unom.

„Takođe ću vas pratiti na (vašoj poseti) demilitarizovanoj zoni, rekao je Mun i dodao da, čak i ako bi se američki i severnokorejski lideri samo rukovali, to bi bio istorijski događaj.

​Tramp se 29. i 30. juna nalazi u zvaničnoj poseti Južnoj Koreji. Američki predsednik je u petak pozvao Kima preko Tvitera da se sastane sa njim u demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu narednih dana.

Kim i Tramp su mesecima razgovaraju o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. U junu 2018. godine dvojica lidera su izrazila posvećenost denuklearizaciji. Sledeći krug razgovora, međutim, naglo je završen bez ikakvog dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala