Tramp i Kim se rukovali u demilitarizovanoj zoni Korejskog poluostrva (video)

© AP Photo / Susan WalshLideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un rukuju se u demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu
Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un rukuju se u demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un sastali su se u nedelju i prvi put u istoriji rukovali preko vojno-demarkacione linije koja razdvaja Korejsko poluostrvo na dva dela.

Tramp je prvi američki predsednik koji je kročio na tlo Severne Koreje.

​Američki predsednik je naglasio da je kratka poseta Severnoj Koreji bila „velika čast“.

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da simbolična poseta Trampa teritoriji Severne Koreje odražava njegovu volju da radi na boljoj budućnosti.

Kim je dodao da Trampova kratka poseta poboljšava veze između Pjongjanga i Vašingtona.

„Predsednik Tramp je upravo prešao liniju razgraničenja, što ga je učinilo prvim predsednikom (SAD) koji nas je posetio. Ovo odražava njegovu želju da radi na boljoj budućnosti“, rekao je Kim novinarima stojeći pored Trampa na južnokorejskoj teritoriji.

​„Ovo je za mene čast. Nisam to očekivao“, rekao je Tramp i dodao da je to veliki dan za ceo svet.

Na sastanku u „Domu slobode“ južno od linije razgraničenja, Kim je nazvao Trampovu odluku da simbolično poseti Severnu Koreju „odvažnim i odlučnim postupkom“.

​Tramp je nakon toga zahvalio Kimu na dolasku.

„Želim da mu se zahvalim. Da se nije pojavio, nakon što sam objavio poziv na društvenim mrežama, mediji bi me predstavili u veoma lošem svetlu“, rekao je Tramp.

On je treći susret sa liderom Severne Koreje nazvao istorijskim i dodao da je spreman da pozove Kim Džong Una da poseti Sjedinjene Američke Države.

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje Donald Tramp i Mun Džae In stigli su ranije u demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju, gde su posetili osmatrački punkt, prenosi televizija JTN.

Tramp se popeo na osmatračnicu u pratnji južnokorejskog kolege, gde su mu američki vojnici objasnili šta vidi pokazujući na severnokorejsku teritoriju.

​„Situacija je bila veoma opasna, a nakon našeg samita (sa Kim Džong  Unom) opasnost je prošla“, komentarisao je Tramp trenutne razgovore sa Severnom Korejom.

Nakon osmatračnice Tramp će otići u pregovaračko mesto Panmundžom, gde će se sastati sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Američki predsednik sleteo je ranije danas u demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju, kako bi se sastao sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.  

Trampu je ovo prva poseta demilitarizovanoj zoni, a na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom je izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Uskoro opširnije...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala