„Istorijski“ izbori u Albaniji: Komandosi, incidenti, tajni snimci (foto)

© AP Photo / Hektor PustinaEdi Rama glasa na izborima
Edi Rama glasa na izborima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama, nakon što je sa suprugom glasao na lokalnim izborima, poručio je da su ovi izbori za Albaniju kakvu žele i da je mnogo bitno da se poštuje pravo svakog građanina, bez obzira da li je odlučio da glasa ili ne, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal „a1on“.

„Danas je veoma važan dan za Albaniju. Verujem da će ovaj dan jednom i zauvek potvrditi da niko ne može da se poigrava sa narodom. Suverenitet naroda nije prazna reč i onaj ko pokušava da oduzme suverenitet od naroda suočiće se sa krajem, neuspehom i sramom. Važno je da se poštuje svako pravo građanina — da glasa ili da ne glasa. Istorija nam kaže da su ovi izbori za Albaniju kakvu želimo za svu našu decu“, izjavio je Rama.

On je izjavio da je ubeđen da se u Albaniji događa nešto istorijsko, te da nikada interesi jedne političke partije ili politički računi ne mogu da budu u sudaru sa nacionalnim interesima, prenosi Tanjug.

Pripadnici albanske vojne jedinice „komandosi“ od jutros brinu o bezbednosti stranih ambasada u Tirani, prenosi MIA.

Reč je o povećanim bezbednosnim merama albanskog MUP-a uoči lokalnih izbora u toj zemlji, a u skladu sa zahtevom Ministarstva pravde Albanije.

Albanski komandosi su zaduženi za bezbednost 84 važna objekata i oni će zameniti oko 300 policajaca koji u uobičajenim okolnostima obezbeđuju te objekte.

© AP Photo / Visar KryeziuVojska na ulicama Tirane zbog izbora
„Istorijski“ izbori u Albaniji: Komandosi, incidenti, tajni snimci (foto) - Sputnik Srbija
Vojska na ulicama Tirane zbog izbora

„Ovi izbori su svojevrsna lekcija za politiku — da je nacionalni interes iznad svakog ličnog interesa“, istakao je Rama, koji je, zbog velikog broja novinara, morao da ih zamoli da se pomere i da mu omoguće da prođe.

Sa druge strane, opoziciona Demokratska partija, koja, zajedno sa Ujedinjenom albanskom opozicijom, bojkotuje ovaj izborni ciklus, optužila je premijera Ramu da kupuje glasove, čak i u ovoj izbornoj trci, gde, u većini opština, jedinstveni kandidati na glasačkim listama su — oni iz vladajuće Socijalističke partije.

Objavljen snimak kupovine glasova?

Potpredsednik opozicione Demokratske partije Edi Paloka na konferenciji za novinare pokazao je video-snimak na kome se, kako je naveo, vidi kako se daju pare za kupovinu glasova od strane „strukturisane kriminalne grupe Socijalističke partije i opštine Tirane“.

© AP Photo / Visar KryeziuGlasanje na izborima u Albaniji
„Istorijski“ izbori u Albaniji: Komandosi, incidenti, tajni snimci (foto) - Sputnik Srbija
Glasanje na izborima u Albaniji

U međuvremenu, albanska policija potvrdila je da se desio incident u izbornom mestu u Šijaku kod Drača, gde je lokalni stanovnik, preteći, oduzeo glasačku kutiju i razbacao izborni materijal.

Portparolka Centralne izborne komisije Drilona Hodžaj saopštila je na pres-konferenciji da je, do 11 časova, odziv glasača bio 12 odsto.

Na jedinstvenom biračkom spisku u Albaniji upisano je 3.464.328 građana sa pravom glasa, međutim, zbog migracije, realna brojka je znatno manja.

Izborni proces posmatra 150 posmatrača iz misije OEBS, 20 posmatrača iz ambasade SAD, i po četvoro posmatrača iz ambasada Italije i Britanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala