Dodik: Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je za „Politiku“ da je BiH trebalo da bude podeljena 1995. godine i da bi dosad imali stabilna i uređena društva, a da trenutno svi narodi akumuliraju nezadovoljstvo Bosnom.

„Ta akumulacija postaje teret za kretanje. Ne može se to rešiti ispuštanjem akumulacije“, kaže Dodik i dodaje da kada bi se u BiH uvažavala volja svih, Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva entiteta možda bi i postojala šansa za nju.

Razgradnja Dejtonskog sporazuma počela je, kako je naveo, već činom njegovog potpisivanja, uvek „na štetu Republike Srpske, nikada nauštrb Sarajeva, a od nas su očekivali tek aplauze“.

Dodik ističe da je takva praksa morala da bude zaustavljena 2007. godine, ali tvrdi da se ta matrica i obrazac ponašanja i dalje zadržavaju u nekim glavama, iako se realnost promenila.

„Priča je trebalo da završi nestankom RS. Oni sada misle da treba preživeti Dodika i njegovu garnituru dok ne dođe neka druga koja će napraviti neke tobož svetske vizije, a koje treba da umanje snagu RS“, rekao je Dodik.

On bi, kako navodi, voleo da vidi da neko pokaže jednu odluku koju je Sarajevo donelo, a da je ona koristila Republici Srpskoj.

Prema Dodikovim rečima, bošnjački politički lideri ne žele nastavak evrointegracija, jer kad uđete u kandidatski status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana.

Kako objašnjava, stvoreno je nešto što je trebalo da nastavi orbitu na principima bivše zemlje, samo na drugim osnovama i uz značajno međunarodno prisustvo.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMilorad Dodik
Dodik: Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa - Sputnik Srbija
Milorad Dodik

„Naravno, to kleca“, naglašava je Dodik i dodaje da oni i dalje održavaju misao da je to zbog nekih lokalnih ljudi ili nerazumevanja, gurajući iznova istu priču s novim akterima.

„Ali se pokazuje da BiH nikako ne može da se uspostavi“, ističe Dodik.

„Voleo bih da mi neko nađe primer na kojem se demantuje činjenica da je BiH sve više u paralizi“, kaže Dodik, navodeći da sve što se dešava upravo potvrđuje da je reč o „propaloj državi“.

„Mi moramo ostati u politici jačanja suvereniteta RS i da osporimo svaku vrstu prenosa nadležnosti koja se desila bez naše volje ili zbog pritiska“, napominje Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH konstatuje i da se verovanje strancima ispostavilo kao najveći promašaj, prenosi Tanjug.

On poručuje da su u zabludi oni koji olako potežu argumentaciju da BiH ne može da se raspadne, jer se to već desilo.

Bosna se, objašnjava Dodik, raspala na nemogućnosti da uspe.

„Federacija BiH ne funkcioniše, degradiraju se izbori, Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata i to hoće da nametnu i Srbima“, navodi Dodik.

Oni koji sede u Sarajevu u ime Srba ne smeju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju, naglašava on.

Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku, ističe Dodik.

„Mora postojati bazični dogovor tri naroda, a njega nema. To je dokaz da države nema“, zaključuje Dodik u razgovoru za „Politiku“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala