Da li su mladi srpski oficiri spremni za bitke budućnosti? Evo kako su se pokazali (foto, video)

© Ministarstvo odbraneMladi srpski oficiri
Mladi srpski oficiri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Alaksandar Vulin obišao je danas na Pasuljanskim livadama završnu vežbu kadeta Vojne akademije za rezervne oficire „Diplomac 2019“.

„Danas su kadeti pokazali veoma dobru obučenost i pokazali su da možemo, sa sigurnošću, da očekujemo od njih da će biti dobri oficiri i da će dobro voditi svoje ljude“, izjavio je Vulin nakon što je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao završnu vežbu.

Ministar je poručio da je obuka jedna od stvari na kojoj Ministarstvo odbrane posebno insistira, i da svaki pripadnik Vojske Srbije mora proći vrhunsku obuku.

„Posle mnogo godina, Vojnu akademiju završava i jedna klasa pilota borbenih helikoptera, što se nije desilo još od 1998. godine. Vojska se oprema, vojska se naoružava, ali, iznad svega — vojska se obučava i posebno će se voditi računa o tome da svaki naš pripadnik ume da iskoristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju i da ume da prenese svoje znanje na ljude koje će sutra voditi“, naglasio je Vulin.

© Ministarstvo odbraneVežba „Diplomac 2019“
Da li su mladi srpski oficiri spremni za bitke budućnosti? Evo kako su se pokazali (foto, video) - Sputnik Srbija
Vežba „Diplomac 2019“

Prema rečima načelnika Katedre za taktiku, pukovnika Dejana Ranđelovića, taktička vežba sa bojevim gađanjem bila je prilika da se sagleda integracija vidova, rodova i službi, u kojoj kadeti mogu da shvate složenost organizacije rada i da nauče kako se treba pravilno organizovati i raditi, a sve u cilju uspešnog izvođenja borbenih dejstava.

© Ministarstvo odbraneVežba „Diplomac 2019“: Današnji zadaci uspešno realizovani
Da li su mladi srpski oficiri spremni za bitke budućnosti? Evo kako su se pokazali (foto, video) - Sputnik Srbija
Vežba „Diplomac 2019“: Današnji zadaci uspešno realizovani

„Ispred vas stoje ljudi koji su moralno čvrsti, sposobni, odlučni i motivisani da za nekoliko meseci stanu u stroj vojske i da izvrše najsloženije borbene zadatke koji se pred njih stavljaju“, istakao je pukovnik Ranđelović.

Kadet četvrte godine, stariji vodnik Nemanja Virijević, bio je u ulozi komandira streljačkog odeljenja i, kako kaže, nije mu bio nimalo lak zadatak, jer se na vežbi koristila bojeva municija, što, i te kako, povećava rizik prilikom realizacije same vežbe.

Stariji vodnik Stefan Pešić, koji je, takođe, kadet četvrte godine, smatra da su današnji zadaci uspešno realizovani. On je izjavio da je zadovoljan radom svojih kolega i da je zadovoljan zato što je vežba ocenjena sa najvišom ocenom.

Kadet četvrte godine Milica Petrović, sa smera ABHO, objasnila je da je njen zadatak bio u segmentu prikaza rada dekontaminacione stanice, i da je, poput svojih kolega, i ona zadovoljna pokazanim znanjem.

Kadeti završne godine rodova pešadije, oklopnih jedinica, avijacije i atomsko-biološko-hemijske službe, kao i oni koji su odslušali kurs za rezervne oficire, na današnjoj taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem pokazali su, i u praksi, šta su naučili tokom školovanja i potvrdili su spremnost za izvršavanje najsloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

© Ministarstvo odbraneSrpski tenk u akciji
Da li su mladi srpski oficiri spremni za bitke budućnosti? Evo kako su se pokazali (foto, video) - Sputnik Srbija
Srpski tenk u akciji

Posle današnje vežbe, kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi, krajem leta, ispred Skupštine Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Vežbu „Diplomac 2019“ obišli su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović i komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala