Bankrot? Strankama u Austriji ponestaje novca

CC0 / / Pogled na Beč, Austrija
Pogled na Beč, Austrija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog brojnih predizbornih kampanja proteklih godina u Austriji političke partije u toj zemlji imaju velike rupe u budžetima.

Pred prevremene parlamentarne izbore, koji treba da se održe 29. septembra, partije imaju probleme sa finansijama, a najteža situacija je u budžetu Socijaldemokratske partije (SPO).

Ta stranka je pre godinu dana navela da ima dugove u visini od oko 10 miliona evra.

Stranački izveštaj za nadležne institucije za period od 2013. do 2016. pokazuje da je u te tri godine SPO uzela kredite u visini od devet miliona evra, a da je u tom periodu vratila samo 7,4 miliona evra.

Nakon toga je SPO imala izdatke za predizbornu kampanju 2017. godine u visini od 7,4 miliona evra.

Prema pisanju austrijskih medija, SPO za predstojeće izbore pokušava da dobije kredit u visini od pet miliona evra, ali u tome imaju problem, jer je stranke prezadužena.

Problem sa praznim kasama imaju i druge partije.

Tako je Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca između 2013. i 2016. godine uzela kredite u visini od 11,2 miliona evra, a u međuvremenu je vratila pet miliona.

Međutim, za izbore 2017. godine potrošila je 13 miliona evra, iako je bilo dozvoljeno da potroši šest miliona evra.

Slobodarska stranka (FPO) je kredite koje je uzela u periodu od 2013. do 2016. u visini od 5,4 miliona evra gotovo vratila.

Međutim, ta stranka je potrošila sav novac koji je dobila na osnovu državnih dotacija za partije za predsedničke izbore koji su bili veoma dugi, a koštali su je 10 miliona evra.

Za predstojeće izbore FPO namerava da bude štedljivija u kampanji, navodi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala