Uhapšena Nemica koja je brodu punom migranata naredila: Na Italiju! (video)

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEKarola Rakete
Karola Rakete  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanska policija uhapsila je jutros Nemicu, kapetana broda za spasavanje migranata, koja se našla u središtu sukoba sa italijanskim vlastima nakon što je uplovila u luku ostrva Lampeduze.

Si-Voč 3“, koji pod holandskom zastavom plovi za nemačku humanitarnu organizaciju „Si-Voč“, bio je više od dve nedelje na moru, a na brodu je bilo više od 40 spasenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na ostrvu, prenosi „Indeks“.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama i poziva Italiji i drugim državama EU da prihvate njihov brod, kapetan Karola Rakete odlučila je da ove sedmice otplovi prema južnom italijanskom ostrvu Lampeduzi, ali su je zaustavila plovila Vlade Italije.

​Međutim, u subotu u ranim jutarnjim satima Karola Rakete je ušla u luku, gde je brod uplovio u prisustvu jakih policijskih snaga.

Snimak prikazuje odvođenje kapetana dok okupljeni aplaudiraju

Televizijski snimak uživo prikazuje 31-godišnju Nemicu koju policija odvodi s broda, dok to okupljeni prate aplauzom i bodrenjem.

Uhapšena je jer je „pružala otpor ratnom brodu“, što prema italijanskim medijima znači da bi mogla da dobije do 10 godina zatvora.

Italijanski ministar spoljnih poslova Mateo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spasavaju migrante, ranije je rekao da jedino može da dopusti da Raketeova uplovi kada druge države EU pristanu da odmah preuzmu migrante.

„Prestupnica uhapšena. Piratski brod zaplenjen. Velika kazna za stranu NVO. Svi migranti preraspodeljeni u druge evropske zemlje“, naveo je Salvini u tvitu u subotu.

Salvini, koji je kritikovao Holandiju rekavši da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cele stvari, za radio RAI je izjavio da je pet evropskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante.

Nije imenovao zemlje, ali se u medijskim izveštajima navode Francuska, Nemačka, Luksemburg, Finska i Portugalija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala