Tramp Erdoganu: Bolje bi bilo da jačate NATO, nego da kupujete ruski S-400

© AFP 2023 / Tatyana ZENKOVICH Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, na samitu NATO-a u Briselu
Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, na samitu NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki lider Donald Tramp sastao se na marginama samita G20 u Osaki sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog odluke Ankare da od Moskve kupi protivvazdušni raketni kompleks S-400.

Kako je saopštila Bela kuća, Tramp je rekao da bi Turska umesto kupovine takvog sistema trebalo da sarađuje sa SAD, kako bi se dodatno jačala odbrana Severnoatlantske alijanse.

„Predsednik je izrazio zabrinutost zbog potencijalne kupovine ruskih S-400 i pozvao Tursku da sarađuje sa SAD po pitanju odbrane na takav način koji bi dodatno ojačao NATO“, ističe se u saopštenju.

„Bezuslovno, to je problem, veoma složen problem. Mi razgovaramo o tome. Krivica leži na predstavnicima administracije Baraka Obame, jer nisu dozvolili Turskoj da kupi američke sisteme ’Patriot‘. Tek kada je Ankara rekla da će kupiti ruske, oni su dali zeleno svetlo. Tako se ne radi posao“, istakao je američki predsednik.

Tramp je, dodaje Bela kuća, sa Erdoganom razgovarao i o trgovini između SAD i Turske, kao i o realizaciji zajedničkih ciljeva u Siriji.

Podsetimo, prethodno su SAD saopštile da Turska neće od Amerike dobiti avione F-35 ukoliko realizuje kupovinu ruskih PVO sistema S-400.

Pored toga, Vašington je zapretio i uvođenjem sankcija Ankari, uz obrazloženje da ruski PVO sistemi nisu kompatibilni sa sistemima NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala