Salvini želi ogradu na granici sa Slovenijom: „Granice su tu da se zaštite!“ Reagovala i Ljubljana

© AP Photo / Giuseppe Lami/ANSA Mateo Salvini
Mateo Salvini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava italijanskog ministra spoljnih poslova Matea Salvinija, da bi Italija na istočnoj granici sa Slovenijom mogla da postavi fizičke prepreke ako se dolasci ilegalnih migranata u Italiju balkanskom rutom ne zaustave, uznemirila je Ljubljanu.

Posebno s obzirom na to da bi početkom iduće sedmice na zajedničkoj granici trebalo da počnu mešovite patrole dveju policija, a sve s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija.

Komentarišući nastojanja svoje vlade da zaustavi migracije ne samo na sredozemnoj ruti, nego i na granici sa Slovenijom, Salvini je kazao da migranti preko Slovenije na područje oko Trsta i Gorice dolaze peške, što bi trebalo da spreče mešovite patrole italijanske i slovenačke policije, prenosi „Indeks“. 

„Ali, ako to ne bude dovoljno, na granicu ćemo postaviti zaštitne barijere“, rekao je u četvrtak Salvini u Trevilju, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

Salvini tvrd u svojim stavovima

Čelnik desničarske stranke Liga, koja dominira u sadašnjoj koalicionoj vladi, dodao je da granice i postoje zato da se zaštite.

„Toliko naših predaka dalo je život na reci Pijavi da granicu ne bi prelazili tuđinci, a danas ih sami tražimo brodovima“, rekao je Salvini, govoreći o nacionalnom sentimentu Italijana iz vremena Prvog svetskog rata i oštroj politici sadašnje italijanske vlade prema nevladinim organizacijama, koje kupe ilegalne migrante na Sredozemlju i nastoje da ih iskrcaju u Italiji.

Reakcija Slovenije

Na Salvinijevo spominjanje mogućih fizičkih prepreka na granici sa Slovenijom, koja je kao i Italija članica Šengenskog prostora, reagovao je slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, rekavši da za tim neće biti potrebe, jer Slovenija drži pod kontrolom ilegalni migrantski tok na svojoj granici s Hrvatskom, koja je u tom delu i južna granica Šengena.

„Ako bi do postavljanja fizičkih prepreka na granici ipak došlo, Slovenija bi se našla u velikom sigurnosnom riziku i mogla bi postati hot spot za migrante koji ne bi mogli dalje na zapad i sever“, rekao je u razgovoru za „Slovenski radio“ Marjan Miklavčič, stručnjak za bezbednost i bivši načelnik vojne obaveštajne službe.

„U tom slučaju bi za Sloveniju nastali bezbednosni rizici, jer bi vrlo brzo mogla postati džep za ilegalne migrante na njihovoj ruti prema bogatijim evropskim državama“, kazao je Miklavčič, ocenivši da bi se u tom slučaju u Sloveniji moglo „zaglaviti“ i do pet hiljada migranata, mnogo više od broja o kojem bi država mogla da se brine.

„U slučaju da dođe do toga, Slovenija bi odmah trebalo da pojača zaštitu granice s Hrvatskom“, ocenio je Miklavčič.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala