Predsednik Albanije: Ne podležite provokacijama na Raminim izborima

© REUTERS / Florion GogaAntivladini protesti u Tirani 2. juna 2019.
Antivladini protesti u Tirani 2. juna 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski predsednik Iljir Meta pozvao je građane Albanije da sačuvaju smirenost i da ne podležu provokacijama tokom „izbora socijalista“, kako je nazvao sutrašnje lokalne izbore koje je otkazao, a koje vladajuća Socijalistička partija ipak namerava da održi.

„Situacija je jasna i po izbornom zakonu i po Ustavu. Novi ustavni datum za lokalne izbore je 13. oktobar 2019. godine. Kada je reč o 30. junu, treba da poštujemo sugrađane koji će izaći na ove socijalističke izbore i da se ne konfrontiramo s njima“, navodi se u Metinoj poruci koju danas prenosi portal „a1on“.

Kako ističe albanski predsednik, građani treba da ostanu smireni i razumni i da ne podležu nikakvim provokacijama, jer bi to išlo u prilog onima koji žele da legitimišu svoje držanje zemlje kao taoca i instaliranje jednopartijskog režima, prenosi Tanjug.

„Konfrontacija i nasilje nisu u interesu Albanije i njene evropske budućnosti, a posebno našeg građanskog suživota, u svakoj porodici, u svakom naselju, u svakom selu i u našem društvu“, istakao je Meta.

On je naglasio da će tokom sutrašnjih nelegalnih izbora socijalisti glasati sami, da će sami prebrojati svoje glasove i dodao da će „svi Albanci zajedno, demokratskim putem, tajno, slobodno i fer birati 13. oktobra“.

© AP Photo / Hektor PustinaPolicija suzavcem rasteruje demonstrante u Tirani
Predsednik Albanije: Ne podležite provokacijama na Raminim izborima - Sputnik Srbija
Policija suzavcem rasteruje demonstrante u Tirani

Albanski predsednik Meta, nakon što je 8. juna ukazom otkazao lokalne izbore prvobitno zakazane za 30. jun, juče je potpisao novi ukaz o održavanju lokalnih izbora 13. oktobra.

Premijer Edi Rama je poručio albanskom predsedniku da će izbori biti održani 30. juna i nastavio sa izbornom kampanjom koja je sinoć okončana izbornim mitingom u Valoni.

Protiv sutrašnjih izbora je i ujedinjena opozicija, na čelu s Demokratskom strankom, koja nedeljama protestuje zahtevajući ostavku premijera Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer juče je izjavio da SAD priznaju 30. jun kao izborni dan u Albaniji, pozivajući političke stranke da obezbede mirne i regularne izbore.

Sutrašnje lokalne izbore u Albaniji priznaje i Evropska unija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala