Konte o Putinovoj kritici liberalizma: Problem je u eliti

© AFP 2023 / Vincenzo PINTOPremijer Italije Đuzepe Konte
Premijer Italije Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Italije Đuzepe Konte izjavio je povodom intervjua ruskog lidera Vladimira Putina za list „Fajnenšel tajms“, u kojem je govorio o liberalizmu, da suština problema takve ideje ne leži u savremenom liberalno-demokratskom sistemu, nego u vladajućoj političkoj klasi.

Ocenivši važnu ulogu liberalnih vrednosti, Konte je rekao da se problem zasniva na tome što elite, koje kruže unutar savremenih liberalno-demokratskih sistema, nisu u stanju da adekvatno reaguju na zahteve građana.

Razmišljanja Putina su nešto komplikovanija. Stvar je u tome što on govori da naš liberalno-demokratski sistem ne može efikasno da definiše potrebe, strahove i nesigurnosti ljudi. Međutim, problem nije u sistemu, već u eliti“, pojasnio je.

Kako bi opravdao svoje reči, Konte je podsetio i o rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora u Italiji, kada su na vlast došle „antisistemske sile“.

„To što sam ja ovde i obraćam vam se nakon tog 4. marta, govori da imamo novu Vladu, što znači da se i u Italiji osetila nesposobnost prethodne vlasti, političke klase da definišu potrebe i očekivanja italijanskih građana“, dodao je.

Podsetimo, Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ da su liberalne vrednosti prevaziđene pošto ih je odbacila većina ljudi, precizirajući da mogu da postoje različite ideje, ali one ne mogu nikome ništa da diktiraju.

On se potom i na konferenciji za novinare povodom završetka samita G20 u Osaki takođe osvrnuo na ovu priču, rekavši da sve pristalice liberalne ideje pokušavaju agresivno da proguraju svoju tačku gledišta većini, zahtevajući od njih da budu lojalni i strpljivi.

„Međutim, ne možete silom naterati ljude da misle isto kao i vi. Potrebno je poštovati sve. Oni to u poslednje vreme jednostavno diktiraju“, zaključio je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala