Evropa u plamenu i mraku: Zapad se „topi“ od rekordnih vrućina, evo kada stižu u Srbiju

© Lewis JolyRashlađivanje u poključalom Parizu
Rashlađivanje u poključalom Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i severnom delu Italije, dok je u Milanu za 35 odsto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usled visokih temperatura. Vreli talas stiže i u Srbiju.

U tom gradu je značajno povećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do „zamračenja“ prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Sa druge strane, stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gde je registrovano čak 45,9 stepeni i gde je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništeno na desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe.

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

© AP Photo / Alvaro BarrientosRashlađivanje u Pamploni u Španiji
Evropa u plamenu i mraku: Zapad se „topi“ od rekordnih vrućina, evo kada stižu u Srbiju - Sputnik Srbija
Rashlađivanje u Pamploni u Španiji

Francuski mediji preneli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

U Parizu je takođe izmerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabeležene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima.

© AP Photo / Giuseppe LamiTuristi pokušavaju da se rashlade u Vatikanu
Evropa u plamenu i mraku: Zapad se „topi“ od rekordnih vrućina, evo kada stižu u Srbiju - Sputnik Srbija
Turisti pokušavaju da se rashlade u Vatikanu

U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na severoistoku Španije, u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je Vlada katalonije saopštila da je uspela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u severoistočnoj pokrajini Taragoni.

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom delu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Ta organizacija je navela i da je toplotni talas koji je pogodio Evropu, „apsolutno dosledan“ ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima „staklene bašte“.

Šta čeka Srbiju?

U Srbiji se početkom iduće nedelje očekuje nagli porast temperature, na više od 35 stepeni. Najtoplije će biti u utorak kada je prognozirano više od 38 stepeni, prenosi RTS.
Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na velike vrućine za ponedeljak i utorak, 1. i 2. jul — temperature će tih dana biti između 35 i 38 stepeni.
1.7.2019. Ponedeljak

Pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren jugoistočni. Najniža temperatura od 13 do 20 , a najviša od 33 do 37 stepeni. Upozorenje, potencijalno opasna pojava, maksimalna temperatura 35 stepeni.

2.7.2019. Utorak

Pretežno sunčano i veoma toplo. Uveče na severu i zapadu uz lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 23 , a najviša od 34 do 39 stepeni. Upozorenje, opasna pojava. Maksimalna temperatura 38 stepeni. Lokalna pojava grmljavina sa ili bez padavina.

3.7.2019. Sreda 

Prolazno naoblačenje mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Posle podne na severu postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 23, a najviša od 31 do 36 stepeni. Upozorenje, potencijalno opasna pojava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala