Ekskluzivno: Sputnjik „na metar“ od novog ruskog „neprimetnog oružja“ (foto)

© Sputnik . Olivera IkodinovićArtur Šubin, predavač na Katedri Akademije „Žukovski“
Artur Šubin, predavač na Katedri Akademije „Žukovski“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova vojna bespilotna letelica u vidu polarne sove predstavljena je na štandu vojnog inovacionog tehnopolisa „Era“ na sajmu oružja i vojne tehnike „Armija 2019“ u Podmoskovlju. „Ptica“ je namenjena za tajno izviđanje, a konstruktori objašnjavaju da je gotovo neprimetna, te da se lako može približiti cilju.
Novo rusko oružje pored dopisnice Sputnjika iz Moskve
Ekskluzivno: Sputnjik „na metar“ od novog ruskog „neprimetnog oružja“ (foto) - Sputnik Srbija
Novo rusko oružje pored dopisnice Sputnjika iz Moskve

Komplet bespilotne letelice teži pet kilograma, lako se (pre)nosi, a „pticu“ može da pokrene jedna osoba. „Sova“ ima raspon krila od dva metra i sive je boje.

Novi uređaj određuje koordinate cilja. Opremljen je laserskim svetlima za navođenje artiljerije i aviona. U vazduhu taj dron može da provede i do pola sata. To je dovoljno vremena da se izvrši izviđanje.

„Sada nam vreme leta nije važno, ali u budućnosti planiramo da leti i do četiri sata, s obzirom da već postoje bespilotne letelice te veličine koje mogu da lete četiri sata“, rekao je za Sputnjik Artur Šubin, predavač na Katedri Akademije „Žukovski“ za istraživanje i projektovanje aerodroma.

Šubin je i na prošlogodišnjem forumu „Armija“ predstavio neobičnu bespilotnu letelicu u obliku ptice grabljivice — sokola, namenjenu za tajno obavljanje taktičkog izviđanja, a planira da na sledećem forumu demonstrira let oba drona.

Forum „Armija“, koji tradicionalno organizuje Ministarstvo odbrane Rusije, održava se na teritoriji vojnog parka „Patriot“, vojnog poligona „Alabino“ i aerodroma „Kubinka“ nadomak Moskve, a delom i u svim vojnim okruzima Rusije i u Severnoj floti.

Forum „Armija“ je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Očekuje se da će i ove godine forum posetiti više od milion ljudi.

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala