Crna Gora inicijator učešća samoproglašenog Kosova na Evroviziji?!

© AP Photo / Sebastian ScheinerNastup Islanda na Evroviziji
Nastup Islanda na Evroviziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna „perjanica“ kampanje i inicijator da Kosovo kao samostalna država učestvuje na Evroviziji, što je juče sprečeno odbijanjem prijema Prištine u članstvo Evropske radiodifuzne unije, bila je Crna Gora, piše „Blic“.

U tome su je, prema saznanjima lista, podržali Hrvati, Slovenci i Makedonci, a projekat je pripreman godinu dana u saradnji pet javnih servisa iz regiona (Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske).

U trenuku kada su odnosi Beograda i Podgorice zategnuti zbog niza bilateralnih sporova, a posebno Nacrta zakona o veroispovesti kojim se praktično inicira otimanje imovine SPC, u kampanji za prijem Kosova prednjačila je upravo Podgorica, tvrdi „Blic“.

Kako se navodi, upravo su Crnogorci praktično i pokrenuli taj projekat, da bi vrlo brzo dobili podršku Hrvata, Slovenaca i Makedonaca. Mađari, koji su prvobitno stali uz projekat prijema Kosova u EBU, koji bi im omogućio učešće na Evroviziji, na kraju su povukli svoj potpis.

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je juče da prihvati Kosovo kao samostalnu državu i da ih primi u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), a time im takođe onemogućila učestvovanje na „Evroviziji“.

Za promenu statuta glasalo je 400 članica, dok su protiv toga bile 673 članice.

Inače, kosovski predstavnici već nekoliko godina pokušavaju da izdejstvuju primanje u EBU, ali bez uspeha.

EBU su osnovale 23 radiodifuzne agencije sa prostora Evrope i Mediterana. Članice su radio i televizijske kompanije od kojih su većina radiodifuzne organizacije u državnom vlasništvu ili u privatnom vlasništvu sa javnom koncesijom.

Najpoznatija aktivnost EBU je organizovanje muzičkog takmičenja „Evrosong“. Pravo učešća na njemu imaju zemlje koje su punopravne članice te organizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala