Sveštenicima „ukrajinske nove crkve“ zabranjen ulaz na Svetu goru

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaIverski manastir na Svetoj gori
Iverski manastir na Svetoj gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveštenicima „ukrajinske nove crkve“ nije bilo dozvoljeno da prisustvuju službi u pojedinim svetogorskim manastirima, preneo je ukrajinski portal „Strana“, pozivajući se na saopštenje koje se nalazi na sajtu te crkve.

Kako portal piše, u saopštenju se govori o poseti delegacije takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“ Svetoj gori u periodu od 21. do 23. juna ove godine.

Navodi se da su članovi delegacije planirali da posete manastire Ksenofont, Pantokrator, Iviron, Filotej, Esfigmen i Karakal. Niame, pomenuti manastiri su nakon dobijanja tomosa o autokefalnosti ostali lojalni patrijarhu Vartolomeju, sa izuzetkom manastira Filotej i Karakal.

Portal ističe da je delegacija uspela da uđe u manastire Filotej i Karakal, jer su se pomešali sa vernicima.

Međutim, kada su svetogorski monasi primetili svešteničke odore, hteli su da saznaju kojoj strukturi sveštenici pripadaju. Kada su čuli da je reč o takozvanoj „ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi“, monasi su upozorili članove delegacije da na službi ne ostavljaju čak ni pomene. Pored toga, monasi su ih zamolili da ne fotografišu, kako ne bi diskreditovali manastire.

Ukrajinski portal piše da su delegacija nakon toga napustila manastire.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove "ujedinjene" crkve Ukrajine
Sveštenicima „ukrajinske nove crkve“ zabranjen ulaz na Svetu goru - Sputnik Srbija
Mihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove "ujedinjene" crkve Ukrajine

„Nova crkva“ Ukrajine

„Nova crkva“ u Ukrajini osnovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture aktivne u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je Epifanij Dumenko.

Ruska pravoslavna crkva je značaj „sabora“ u Kijevu ocenila kao ništavan.

Početkom januara Carigradska patrijaršija je Kijevu predala tomos o autokefalnosti, koji znatno ograničava prava „nove crkve“ i čini je zavisnom od Carigrada.

Nakon nekoliko meseci raskolnik Filaret Denisenko, izjavio je da postoje nesuglasice u „novoj crkvi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala