Šta je Putin mislio govoreći o krizi liberalizma

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na samitu G20 u Japanu
Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu G20 u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i dalje su bliske ideje liberalizma, ali on je protiv toga da se one nameću drugima, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

U intervjuu za list „Fajnenšel tajms“ Putin je rekao da je liberalna ideja sama sebe iscrpla i postala protivrečna interesima ogromne većine stanovništva.

„On je zaista rekao da, kada ideje liberalizma počnu da se nameću drugima, kada ideje koje se razlikuju od liberalnih počnu da se smatraju neispravnim, onda to znači da su te ideje same po sebi diskreditovane i da nastupa nekakva inflacija tih ideja liberalizma. Zbog toga je predsednik kritikovao ideju nametanja svega netradicionalnog u svim oblastima, čak i onima koji to ne prihvataju, da tako kažemo, usled kulturnih, religioznih i drugih osobenosti. On je to imao u vidu. Što se tiče samog Putina, njemu su i dalje bliske ideje liberalizma, ali on je, pritom, daleko od toga da smatra da svi ostali greše u svojim pogledima“, rekao je Peskov novinarima.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Šta je Putin mislio govoreći o krizi liberalizma - Sputnik Srbija
Dmitrij Peskov

Portparol ruskog predsednika je dodao da su ideje liberalizma sada postale agresivno dominantne i da se bukvalno prinudno usađuju u ideologiju drugih.

„Potpuno ćemo se složiti da su autoritarnost i vlast oligarha same sebe iscrple i da to definitivno ne može da bude efikasan sistem. Istovremeno, ako negde ima autoritarnosti — to je pitanje za narod tih zemalja i nije na nama da sudimo i da pokušavamo da izmenimo poredak u njihovim zemljama“, prokomentarisao je Peskov izjavu predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska.

Evropski zvaničnik je, komentarišući ocenu Putina o liberalizmu, izjavio da „onaj koji izjavljuje da je liberalizam sam sebe iscrpeo, takođe izjavljuje da su sami sebe iscrpli sloboda, vladavina zakona i ljudska prava“.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala