Si Đinping upozorava: Zemlje Persijskog zaliva na raskršću rata i mira

© AP Photo / Ng Han GuanSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping upozorio je na sastanku s generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom da su zemlje Persijskog zaliva na raskršću rata i mira.

„U ovom trenutku međunarodna situacija je veoma složena i nestabilna, situacija u zoni Persijskog zaliva je posebno osetljiva, a (zemlje tog regiona) nalaze se na raskršću rata i mira. Kina je čvrsto na strani mira i zalaže se protiv rata“, rekao je Si Đinping na sastanku s Guterešom održanom na marginama samita G20 u Osaki.

On je naglasio da „sve strane treba da sačuvaju uzdržanost, da jačaju dijalog, intenziviraju konsultacije i zajedno brane regionalni mir i stabilnost“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Generalni sekretar UN je istakao da je međunarodna situacija u kritičnom trenutku, te da se „u sferi trgovine i okolnostima u zoni Persijskog zaliva pojavila napetost, a svet je suočen s nedovoljnom podrškom multilateralizmu i poštovanju zakona“.

Gutereš je dodao da UN visoko cene ulogu koju već dugo igra Kina u podršci Svetskoj organizaciji, kao i njen važan doprinos napretku u rešavanju situacije na Korejskom poluostrvu i borbi s promenom klime.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala