Putin: Rusija, Indija i Kina zajednički grade stratešku stabilnost

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi
Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stavovi Rusije, Indije i Kine su po mnoštvu međunarodnih pitanja veoma bliski ili, pak, isti — naše zemlje zajednički rade na izgradnji strateške stabilnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom i premijerom Indije Narendrom Modijem.

„Važno je da se po većini pitanja svetske i političke agende stavovi Rusije, Indije i Kine podudaraju. Naše zemlje se zalažu za očuvanje sistema međunarodnih odnosa, u osnovu kojeg leži Povelja UN i norme međunarodnog prava“, rekao je on na marginama samita G20 u Osaki.

On je ocenio da te tri zemlje zastupaju osnovne principe međudržavnih veza na osnovu poštovanja suvereniteta i nemešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

„Rusija, Kina i Indija zajednički rade u korist jačanja globalne stabilnosti, boreći se protiv pretnje terorizma, ekstremizma, ali i trgovine narkoticima, kao i protiv sajber-kriminala, čime prave dobar osnov za stvaranje arhitekture pravedne bezbednosti na Evroazijskom kontinentu“, naglasio je.

Putin je rekao i da bi Rusija, Kina i Indija mogle zajednički da se založe za reformisanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i za očuvanje univerzalne uloge Svetske trgovinske organizacije (STO) kao osnove trgovinske strukture.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala