Prodavnice na severu KiM od ponedeljka „pod ključem“

© Sputnik / Pavel Palamarčuk / Uđi u bazu fotografijaKupci u prodavnici u ukrajinskom Lavovu
Kupci u prodavnici u ukrajinskom Lavovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta Radoš Petrović potvrdio je da od ponedeljka, 1. jula, prehrambene radnje, dućani i kiosci, pa čak i pekare na severu KiM neće raditi.

On je za današnju „Politiku“ rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika zbog nametnutih taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, koje su privremene prištinske institucije uvele u novembru prošle godine.

Petrović kaže da je su te takse žitelje na severu Kosmeta dovele na ivicu humanitarne katastrofe.

Inače, Petrović je u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da „stane na put Prištini“.

Neće raditi ni pekare čiji su vlasnici u proteklih 10 dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hleba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe i nije poznato do kada će biti pod ključem.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaju hleb, mleko, brašno, šećer, so i zejtin bili su prazni.

„Poslednje zalihe dugotrajnog mleka smo prodali. Već 10 dana ne stiže dnevno mleko, kao ni mlečni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedeljka će sve biti zatvoreno“, kazao je za „Politiku“ vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

I u apotekama u kojima već 10 dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u poslednja tri dana.

„Ono što zabrinjava jeste kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdeli lekovima“, kaže radnica jedne apoteke u centru Severne Mitrovice.

Još je nepoznato da li će u ponedeljak biti zatvoreni vrtići, ali, kako „Politika“ nezvanično saznaje, već nekoliko dana se umesto mleka i mlečnih proizvoda daju čajevi.

I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor KBC-a Milan Ivanović izjavio je za „Politiku“ da su „sproveli racionalizaciju, posebno mleka i mlečnih proizvoda“.

„Uspevali smo da uz pomoć države Srbije pacijenti ne osete ove antisrpske mere, ali kako su nas hermetički zatvorili, pitanje je kako će bolnica funkcionisati. Znali smo s kim imamo posla, znali smo da zapadni mentori podržavaju pakleni plan Prištine, pa smo se donekle obezbedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju“, rekao je Ivanović.

On je ocenio da je „Priština sa zapadnim mentorima sve ovo ranije osmislila kako bi se izazvao strah kod Srba, ali i njihov egzodus“.

Dodao je da veruje da će „uz pomoć države Srbije i ovaj pakleni plan prebroditi“.

„Bolnica će morati kako zna da leči pacijente, makar dopremala lekove i sanitetski materijal vozilima Hitne pomoći“, kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC „racionalizovati“ prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala