Otkrivene karakteristike balističke rakete „Sarmat“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje balističke rakete "Sarmat"
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ prvi put su otkrivene osnovne taktičko-tehničke karakteristike najnovije ruske interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“.

Prema brošuri predstavljenoj na jednom od izložbenih paviljona otvorenih za javnost, domet „Sarmata“ je 18.000 kilometara, početna težina 208,1 tonu, a težina korisne nosivosti je manja od 10 tona.

Težina goriva je 178 tona, dužina rakete 35,5 metara, prečnik tri metra. Tip borbenog dela — razdvojiva glava sa blokovima individualnog navođenja.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje balističke rakete "Sarmat"
Otkrivene karakteristike balističke rakete „Sarmat“ - Sputnik Srbija
Testiranje balističke rakete "Sarmat"

U istom paviljonu nalazi se maketa rakete „Sarmat“ koja se prema terminologiji NATO-a naziva „Satana 2“.

„Sarmat“ (RS-28) će zameniti najtežu na svetu strategijsku raketu „Vojevoda“ (prema NATO klasifikaciji „Satana“, RS-20B). Ispitno-konstruktorski radovi na projektu „Sarmat“ počeli su 2011. godine.

Prošle godine je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini objavio o početku aktivne faze testiranja „Sarmata“. Prve serijske rakete trebalo bi da uđu u naoružanje vojske 2021. godine.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2019“ održava se od 25. do 30. juna u podmoskovskom parku „Patriot“, na aerodromu „Kubinka“ i poligonu „Alabino“.   

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ je zvanična informativna agencija foruma „Armija 2019“, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala