Nismo više narod iz Danteovog pakla — sad gledamo u budućnost

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mi kao narod danas više nismo žrtve, mi danas sami stvaramo svoju budućnost i odlučujemo o njoj, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prestali smo da budemo narod iz Danteovog pakla, oni kojima je glava okrenuta ka leđima, pa mogu da gledaju samo nazad, umesto toga prihvatili smo Pekićeve savete, ’oči su nam okrenute ka budućnosti i domu naše dece, a ne samo naših dedova‘“, istakao je Vučić u obraćanju na aerodromu Morava.

On je naglasio da na Vidovdan ne želi da drži veliki govor, kao što su to radili njegovi prethodnici, a događaji koji su posle sledili nisu bili na korist srpskog naroda, već želi da poruči da su budućnost Srbije mir, stabilnost i rad, bez odricanja od onoga što je najvažnije i najsvetije u našoj istoriji — očuvanje našeg imena i prezimena.

„Moramo da idemo u korak sa svetom, ali ne dajući nikom pravo da nam ukida ponos, dostojanstvo i mogućnost da naša deca uče srpski, da imaju pravo na slobodu veroispovesti i da znaju šta se dogodilo, kako u Jasenovcu i Jadovnu, tako i na Solunskom frontu i tokom sukoba devedesetih“, poručio je predsednik na svečanom otvaranju aerodroma „Morava“, nekadašnjeg vojnog aerodroma u Lađevcima.

On je kazao da je ponosan na činjenicu da Srbi više nisu žrtve i da nemaju potrebe da se na takav način obraćaju ni svojoj ni međunarodnoj javnosti, prenosi Tanjug.

Srbi nemaju potrebe da kukaju, već su narod koji sam stvara svoju sudbinu o kojoj sami odlučuju, istakao je Vučić.

Srpski predsednik je dodao da ne misli da je bilo ko za bilo šta kriv.

„Ne tražimo uzroke i ne tražimo da nam bilo ko pomogne, već pomažemo sebi, od našeg truda zavisi naša budućnost“, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da su na ovaj sveti dan Vidovdan i pametniji od njega držali istorijske govore i slova, ali da nažalost ono što se posle toga dešavalo nije išlo u korist našeg naroda.

„Mi želimo da sačuvamo mir, da vidite ekonomski napredak, razvoj Srbije i napredak naše vojske i oružanih snaga, a to mi se čini da je mnogo više od svake reči, od busanja prsa u prsa, mnogo više govori da smo spremni da zaštitimo našu zemlju nego ranije“, poručio je Vučić.

Dodao je da Srbiju niko neće moći da „komada i napada, niti će moći da ubijaju i progone njen narod, kao što su to činili u prethodnim vremenima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala