„Imamo mnogo toga...“ Sa čim Rusija izlazi pred NATO

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izjavio je da Moskva planira da 5. jula na sastanku Saveta NATO-Rusija razgovara o nagomilavanju NATO snaga na istoku Evrope i o jednostranom istupanju SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

„Imamo mnogo toga da pričamo. Pored Sporazuma o raketama, imamo sveukupnu bezbednosnu situaciju, prvenstveno iz perspektive intenziviranja aktivnosti NATO-a i primene plana da se jača istočni bok, što takođe otežava situaciju. Mislim da ćemo razmeniti informacije o najvažnijim vojnim vežbama“, rekao je Gruško novinarima.

On je naglasio da će sastanak Saveta NATO-Rusija biti održan na inicijativu Alijanse, dodajući da je NATO poručio da je zainteresovan za deeskalaciju tenzija.

„Zemlje-članice NATO-a nas uveravaju da su zainteresovane za deeskalaciju, za sredstva za sprečavanje opasnih vojnih incidenata, da su zainteresovane da osiguraju da strane izbegnu nerazumevanje u vezi sa uzajamnim namerama“, naveo je Gruško.

Prethodno je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio da 5. jula NATO planira da razgovara sa Rusijom o mogućnostima očuvanja Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa.

S tim u vezi, Gruško je rekao da je „nemoguće očuvati ono što ne postoji“, kao i da je Rusija samo reagovala na poteze SAD koji stvaraju apsolutno novu situaciju u Evropi, propraćenu „dodatnim rizicima i pogoršanjem vojne bezbednosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala