Ministar odbrane Bugarske: Kupovina F-16 ne znači da odustajemo od „miga 29“

© Tanjug / Zoran ŽestićMig-29
Mig-29 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kupovina američkih bombardera F-16 ne znači da će Bugarska prestati da koristi ruske borbene avione MiG-29, rekao je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov vojnicima na avio-bazi „Graf Ignatijevo“ tokom programa posvećenog 30. godišnjici uvođenja sovjetskih lovaca u bugarsko naoružanje.

„Poslednjih godina MiG-29 je ostao poslednji lovac koji štiti naše nebo. Uskoro ćemo pristupiti kupovini novih lovaca F-16, ali to neće zameniti ulogu aviona MiG-29. Taj avion je otvorena stranica, na kojoj se može pisati“, naveo je ministar odbrane.

Karakačanov je podsetio da su sada u toku pregovori o isporuci rezervnih delova i opreme za te avione. Planirano je da se u eksploataciji ostavi deset aviona.

Dok sam ja ministar odbrane, podržavaću predloge za obnavljanje sve borbene tehnike koja može biti korisna za održavanje ili povećanje sposobnosti naših oružanih snaga“, istakao je Karakačanov.

On je takođe kazao da Bugarska planira da za avione F-16 izdvoji 1,3 milijarde dolara i da ne može biti reči o izdvajanju novaca za kupovinu drugog naoružanja.

Prošle godine Bugarska i Rusija su zaključile okvirni sporazum o isporuci rezervnih delova za MiG-29. Bugarska je zaključila sporazum i s beloruskim zavodom za remont jurišnih aviona Su-25. Prema rečima Karakačanova, bez tih aviona armija bi izgubila borbenu sposobnost.

Odluka o kupovini F-16 doneta je u decembru prošle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala