Makron Putinu: Imamo mogućnost da dodatno poboljšamo odnose

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu G20 u Osaki
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu G20 u Osaki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da očekuje da će o pitanjima razrešavanja krize u Ukrajini, uz poštovanje odredbi Minskog sporazuma, biti reči na predstojećem samitu „normandijske četvorke“ u julu.

Putin i Makron održavaju sastanak u japanskoj Osaki, gde se održava Samit G20.

Drago mi je što smo ponovo dobili mogućnost da razmenimo mišljenja, pre svega o bilateralnom dnevnom redu kojem smo zadali novu dinamiku od tvog dolaska u Versaj i zatim mog dolaska u Sankt Peterburg. Znamo da imamo mogućnost da dodatno poboljšamo odnose za dve sedmice. Bukvalno kroz nekoliko sedmica imaćemo veoma važan sastanak u formatu ’dva plus dva‘ ministara odbrane i ministara inostranih poslova. Mi, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, moramo da rešavamo neka pitanja s posebnom pažnjom, pre svega ukrajinsko pitanje u svetlu minskog kompleksa mera. Nadam se da ćemo se u julu sresti u ’normandijskom formatu‘“, rekao je francuski lider.

© Jae C. HongZdanje u kome će se održati Samit G20 u Osaki od 28. do 29. juna
Makron Putinu: Imamo mogućnost da dodatno poboljšamo odnose - Sputnik Srbija
Zdanje u kome će se održati Samit G20 u Osaki od 28. do 29. juna

On je predložio Putinu da razgovaraju o situaciji u Iranu i Siriji, jer je stanje u tim zemljama od posebnog interesa za Moskvu i Pariz.

„U aktuelnom međunarodnom kontekstu najvažnija je naša saradnja. Takođe sam uveren da liberalne demokratije mogu još mnogo toga da donesu ovome svetu. To nije jedini model razvoja, ali ima svoju snagu i osobeni duh. U okviru tog dijaloga možemo dobro da razmotrimo svoja pitanja“, dodao je predsednik Francuske.

Ruski lider mu je na to odgovorio: „Sve ima perspektivu. Ništa ne iščezava bez traga, ne umire, jedna forma prelazi u drugu i sve je u stalnom razvoju“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala