Gruzijska dijaspora moli Putina da obnovi avio-saobraćaj

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaPutnički avion
Putnički avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici gruzijske dijaspore u Rusiji obratili su se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i zamolili ga da obnovi avio-saobraćaj između dveju zemalja.

U saopštenju piše da su određene snage zainteresovane za destabilizaciju situacije u Gruziji i pogoršanje odnosa s Rusijom.

„Dijaspora je zabrinuto pratila uzajamne optužbe, jer je iskustvo iz poslednjih 25 godina pokazalo da najteže posledice trpi običan narod, a ne političari. Strahovanja su se i ovog puta pokazala kao osnovana: Rusija je odgovorila na provokacije u Tbilisiju zabranom avio-prevoza u Gruziju“, navedeno je u pismu.

Autori pisma smatraju da prekid avio-saobraćaja predstavlja „teške sankcije“.

U Tbilisiju su 20. juna počeli antivladini i antiruski protesti. Demonstranti su istupili protiv učešća ruskih delegata na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja.

© REUTERS / IRAKLI GEDENIDZEDemonstranti na protestu protiv ruskih parlamentaraca ispred zgrade skupštine u Tbilisiju
Gruzijska dijaspora moli Putina da obnovi avio-saobraćaj - Sputnik Srbija
Demonstranti na protestu protiv ruskih parlamentaraca ispred zgrade skupštine u Tbilisiju

Pobunili su se protiv činjenice da je predsednik Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsednika Parlamenta Gruzije. On je, međutim, objasnio da mu je to mesto odredio domaćin skupa, „u skladu s protokolom događaja te vrste“.

Predstavnici gruzijske opozicije su nakon toga napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta su upali ekstremisti.

Demonstranti su zatražili da ruska delegacija napusti zemlju, a da Vlada Gruzije da ostavku. Specijalne policijske snage Gruzije upotrebile su suzavac, gumene metke i vodene topove kako bi smirile nerede. Prema poslednjim podacima, povređeno je 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je optužila Moskvu da je organizovala proteste i nazvala je „okupatorom i neprijateljem“. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je ocenio da je takva izjava neprofesionalna i dodao da je situacija u Gruziji rezultat borbe opozicije s vlašću.

Vladimir Putin je 21. juna potpisao ukaz o zabrani ruskim avio-kompanijama na putničke letove ka Gruziji, počevši od 8. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala