Armata, Pancir, Sosna: Najveća izložba oružja na svetu otvorila kapije

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrtog dana foruma „Armija 2019“ kapije parka „Patriot“, nedaleko od Moskve, otvorile su se za sve ljubitelje oružja i vojne tehnike. Uprkos hladnom vremenu i kiši koja neprestano pada ogroman broj građana je došao da vidi moć i potencijal ruske armije.

Čak 1.300 vojnih preduzeća, 27.000 eksponata, više od 360 jedinica vojne i specijalne tehnike Ministarstva odbrane Rusije i drugih bezbednosnih struktura predstavljeni su na petom, jubilarnom forumu „Armija 2019“.

Za razliku od prva tri dana kada je sajam bio otvoren samo za oružare, pripadnike vojske, strane delegacije i akreditovane novinare, od danas, pa sve do 30. juna, kada se forum završava, svako ko poželi moći će da vidi najnovije rusko naoružanje, koje je izloženo na preko 565.000 kvadratnih metara, pod otvorenim nebom i u nekoliko paviljona.

Vojni roboti

Ovde se izbliza mogu videti tenkovi, najsavremeniji vojni roboti, protivvazdušni i raketni sistemi, borbena vozila, avioni, helikopteri, ratni brodovi i dronovi koje koristi ruska vojska, kao i perspektivni tipovi oružja i vojne tehnike koji će tek ući u naoružanje. Posebnu pažnju privlače „armate“, „panciri“, „sosne“, „kalašnjikovi“, ali i ostalo rusko naoružanje.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNovo oružje za rusku vojsku
Armata, Pancir, Sosna: Najveća izložba oružja na svetu otvorila kapije - Sputnik Srbija
Novo oružje za rusku vojsku

Posetioci mogu da se oprobaju na streljanama koje rade u okviru sajma, da isprobaju razne trenažere i simulatore, ali i da se bave sportom. U tom smislu, posebno je zanimljiv štand Ministarstva odbrane Rusije, gde se nalaze klizalište i tereni za košarku i hokej na ledu.

Rade i prodavnice „Vojentorga“ i „Armije Rusije“, modnog brenda Ministarstva odbrane Rusije, koji proizvodi odeću, modne detalje i suvenire sa vojnom i patriotskom tematikom. Ovde se mogu pazariti šolje, rančevi, neseseri sa sredstvima za ličnu higijenu, kape, obuća, marame sa logom, ali i igračke vojnika, makete tenkova i drugih borbenih vozila. Najbolje se prodaju dukserice ili majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i majice sa portretima ministara Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova.

Akrobacije Striža i Berkuta

Osim statičkog, na forumu je planiran i dinamički prikaz vojne tehnike i oružja. Svoje majstorstvo, ukoliko to vremenske prilike dozvole, pokazaće akrobatske grupe „Ruski vitezovi“, „Striži“ i „Berkuti“, koji će nastupiti na višenamenskim lovcima i jurišnim helikopterima.

© Sputnik / Olivera IkodinovićForum „Armija 2019“
Armata, Pancir, Sosna: Najveća izložba oružja na svetu otvorila kapije - Sputnik Srbija
Forum „Armija 2019“

U dinamičkom programu, na poligonu „Alabino“ učestvovaće i „Ljubazni ljudi“, koji će demonstrirati borbene mogućnosti novog oružja i vojne tehnike.

Na brifingu za novinare general-major Andrej Gončarov je rekao da je u prva tri dana foruma „Armija 2019“ Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo 46 državnih ugovora sa 27 kompanija odbrambeno-industrijskog kompleksa ukupne vrednosti veće od trilion rubalja.

Novo oružje za rusku vojsku

Realizacijom tih ugovora, Oružane snage Rusije dobiće 76 lovaca pete generacije Su-57 i perspektivnih raketa klase „vazduh-vazduh“ za te avione. Takođe, za Ministarstvo odbrane Rusije biće proizvedene i isporučene krstareće rakete sistema „Iskander M“ i novi protivvazdušni projektili za sistem S-400. Počeće proizvodnja velikih podmornica projekta 677 „Lada“ i nuklearnih podmornica projekta 885 M „Jasen-M“ i drugi tipovi perspektivnog naoružanja, vojne i specijalne tehnike.

U okviru foruma „Armija-2019“ tradicionalno je otvorena i izložba trofejnog oružja, a radi i Muzej retro tehnike.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNedaleko od Moskve otvorena vrata za sve ljubitelje oružja i vojne tehnike
Armata, Pancir, Sosna: Najveća izložba oružja na svetu otvorila kapije - Sputnik Srbija
Nedaleko od Moskve otvorena vrata za sve ljubitelje oružja i vojne tehnike

Izložba vojnog tehnopolisa „Era“, gde su prikazane brojne inovacije, nagrađena je u nominaciji „Najbolja ekspozicija foruma“. Upravo je taj štand u četvrtak posetio i predsednik Rusije uoči svog puta u Osaku, gde učestvuje na Samitu G20.

Inače, forum „Armija“, koji tradicionalno organizuje Ministarstvo odbrane Rusije, održava se na teritoriji vojnog parka „Patriot“, vojnog poligona „Alabino“ i aerodroma „Kubinka“ nadomak Moskve, a delom i u svim vojnim okruzima Rusije i u Severnoj floti.

Forum „Armija“ je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Očekuje se da će i ove godine forum posetiti više od milion ljudi.

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala