Sajber-napadi na Rusiju dolaze iz EU i SAD

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaProgramer za kompjuterom
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Upravljanje sajber-napadima na rusku informacionu infrastrukturu dolaze, uglavnom, iz EU i SAD, izjavio je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente Nikolaj Murašov.

„Za napad na ruske informacione resurse, kao po pravilu, koriste se centri za upravljanje, koji se nalaze na teritorijama EU i SAD“, rekao je Murašov na konferenciji u pres centru „Rusija sevodnja“.

Nacionalni koodinacioni centar je, zajedno sa inostranim partnerima, od početka godine odbio sajber-napade koji su pokušani na više od 7.000 objekata u Rusiji i u državama Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), dodao je on i podsetio da je tokom „Direktne linije sa Vladimirom Putinom“ bilo pet neuspešno, izvedenih sajber-napada.

Murašov je saopštio da su SAD odbile konsultacije sa Rusijom u vezi sa sajber-napadima, čak i na ekspertskom nivou.

„SAD uvek znaju unapred ko su krivci. Na spisku su im uvek četiri države — Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran. Zbog straha da ne budu otkrivene, SAD odbijaju bilateralne ekspertske konsultacije sa Rusijom, jer one mogu pokazati neosnovanost njihovih političkih odluka“, rekao je ruski stručenjak.

Po njegovim rečima, obaveštajno društvo SAD, čak i bez dokaza, preuzima na sebe smelost da optužuje drugu zemlju za kompjuterske napade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala