Putin: Slučaj trovanja Skripaljevih ne vredi ni pet para

© AP Photo / Ben Birchall/PAPripadnici vojske tokom istrage o trovanju bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju
Pripadnici vojske tokom istrage o trovanju bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučaj trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju ne vredi ni pet para, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za britanski „Fajnenšel tajms“ uoči odlaska na Samit G20 u Osaki.

„Slušajte, sva ta zbrka oko obaveštajaca i kontraobaveštajaca nije vredna ozbiljnih međudržavnih odnosa. Kako se kaže, ta špijunska priča ne vredi ni pet para“, rekao je ruski lider.

„Mogao bi beskrajno da se produžava spisak onog što može da se tvrdi i čime možemo međusobno da se optužujemo... Moramo to da ostavimo u prošlosti i omogućimo specijalnim službama da sve razreše“, konstatovao je Putin.

On je, međutim, vrlo jasno rekao da nema tolerancije za špijune koji su izdali svoju zemlju.

„Izdaja je najteži zločin i izdajnici moraju biti kažnjeni. Ne kažem da je incident u Solsberiju način da se to uradi, ali izdajnici moraju biti kažnjeni“, zaključio je on.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripaljevih vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.  

Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov kojim su Skripaljevi otrovani proizveden u Rusiji, ali britanska laboratorija Porton Daun je to demantovala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala