Oči u oči: O čemu će razgovarati Putin i Tramp

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednik SAD Donald Tramp prolazi pored predsednika Rusije Vladimira Putina na Samitu G20 u Argentini
Predsednik SAD Donald Tramp prolazi pored predsednika Rusije Vladimira Putina na Samitu G20 u Argentini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kontrola oružja, Bliski istok, Ukrajina, samo su neka od pitanja koja bi se mogla naći na stolu sutrašnjeg sastanka predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa, planiranog na marginama prvog dana samita G20 u japanskoj Osaki. Prostor za dogovor je, međutim, ograničen, pre svega za Trampa.

Susret predsednika Rusije i SAD, kako se očekuje, trajaće oko jedan sat, ali će, kažu u Moskvi, „dužina zavisiti isključivo od lidera“. Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je ocenio da bi Rusija i SAD mogle da uspostave delotvoran zajednički rad na principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. On je naveo da se ruska strana dosledno zalaže za izgradnju rusko-američkih odnosa na poslovan i konstruktivan način i podsetio je da je i Tramp više puta izražavao želju za uspostavljanje normalnog dijaloga sa Rusijom.

S druge strane, američki predsednik je ranije izjavio da očekuje da će sastanak sa Putinom biti produktivan.

Ruski politikolozi ističu da su Rusija i SAD objektivno zainteresovane za obnavljanje saradnje po širokom spektru pitanja.

„I Rusija i Sjedinjene Države imaju čitav niz pitanja koji bi mogli biti predmet dijaloga i mogućeg usvajanja određenih odluka. To se, pre svega, tiče pitanja kontrole oružja, uključujući nuklearno. Takođe, tu su i razni regionalni problemi: situacija u vezi sa Iranom, Sirijom, ukupna situacija na Bliskom istoku, možda situacija u vezi sa Ukrajinom. Druga stvar je da li se može doći do neke vrste kompromisa. Mora se imati na umu da Tramp ima prilično ograničen prostor za donošenje određenih odluka, a ograničavaju ga i Kongres i njegova predstojeća predsednička kampanja“, ocenjuje ruski politikolog Anton Haščenko.

On, međutim, ističe da mnogi u SAD ne žele uspeh predstojećeg sastanka predsednika dveju zemalja.

„Ne treba zaboraviti da mnogi ljudi s druge strane okeana ne žele da ovaj sastanak donese neke pozitivne rezultate. S obzirom da tamo ima onih koji ne žele normalizaciju odnosa s Rusijom i da oni shvataju da će svaki Trampov uspeh ići njemu u korist na unutrašnjoj političkoj sceni, oni će, grubo govoreći, gledati kako da mu zagorčaju život“, smatra ekspert.

Sastanak Putina i Trampa će biti održan u jednoj od sala koje se nalaze u pregovaračkoj zoni za lidere, a koju je izabrala američka strana, i njemu će prisustvovati delegacije obe zemlje, po četiri-pet predstavnika sa obe strane.

Putin i Tramp nameravaju da razgovaraju o opštem stanju bilateralnih odnosa i brojnim svetskim sukobima, posebno o situaciji u Siriji, Avganistanu, Ukrajini, Venecueli, Korejskom poluostrvu, kao i o pregovorima o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu i povlačenju SAD iz njega.

​Samit u Osaki mogao bi biti treći lični sastanak lidera Rusije i SAD. Poslednji put oni su na kratko i „s nogu“ razgovarali na samitu G-20 u Buenos Ajresu u decembru prošle godine, nakon što je Tramp otkazao sastanak u punom formatu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

S kime će se sve sastati Putin

Kako je planirano, Putin će imati desetak sastanaka sa svetskim liderima u okviru G20. Očekuje se da će on učestvovati na sastancima sa liderima Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u okviru formata BRIKS i RIK, a takođe i sa evropskim liderima.

Putin bi trebalo da se sastane sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom sa kojim će razgovarati o pitanju Ukrajine i implementaciji minskog procesa, uzimajući u obzir akcije novog rukovodstva ove zemlje, a takođe će razmotriti i situaciju u vezi sa Iranom i Sirijom.

Osim toga, Putin bi u Osaki trebalo da se sastane i sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej, koja će uskoro napustiti to mesto, kao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Očekuje se da će Putin i Merkelova razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, uključujući i šanse za rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba. Druge teme razgovora biće situacija u vezi sa Iranom i međunarodna pomoć mirovnom procesu u Siriji.

Putin je takođe planirao i susret sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom. Pomoćnik ruskog predsednika nije isključio mogućnost da će lideri razgovarati o isporukama ruskih PVO sistema S-400 Turskoj.

Prema Ušakovljevim rečima, ruski sistem biće isporučen u julu, pa ako „lideri smatraju da je potrebno pokrenuti to pitanje, oni će o tome i razgovarati“, mada je tu, kako je dodao, situacija jasna.

Pored tih događaja, Putinov raspored uključuje i sastanak s egipatskim liderom Abdelom Fatahom el Sisijem, tokom kojeg će biti reči o obnavljanju avionskih letova između dveju zemalja, a takođe će razgovarati i sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom o energetskim pitanjima.

Putin će se kasnije sastati i sa japanskim premijerom Abeom Šinzom, a ti pregovori će se održati nakon završetka samita G20 i biće deo zvanične posete ruskog lidera Japanu. Očekuje se da će biti potpisan niz komercijalnih dokumenata, a rusko-japanskom susretu u Osaki prisustvovaće i šefovi ruskih energetskih kompanija „Rosnjeft“ Igor Sečin i „Gasprom“ Aleksej Miler.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala