Johanes Han: EU će podržavati projekte Srbije u okviru pristupanja

© PIROSCHKA VAN DE WOUWEvropski komesar za proširenje Johanes Han
Evropski komesar za proširenje Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU pružiti finansijsku podršku različitim projektima u zemlji, konkretno u oblasti turizma i pristupa srpskih kompanija inovacijama i najnovijim tehnologijama, izjavio je evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

„Drago mi je da smo danas potpisali sporazum o godišnjoj finansijskoj podršci (u okviru pristupanja zemlje Uniji) u vrednosti od 179 miliona evra. Sa ovim sredstvima Evropska unija će pre svega poboljšati kvalitet života građana Srbije. Evropska unija će podržavati projekte u oblastima kao što su poboljšanje kvaliteta vode i vazduha, razvoj turizma, ili pristup srpskih kompanija inovacijama i najnovijim tehnologijama“, objasnio je on.

Kako je precizirala ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ne radi se o kreditima, već o bespovratnim sredstvima.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib - Sputnik Srbija
Nemački ambasador: Pristupanje Srbije EU 2025. je ambiciozno, ali ga ne bih isključio

Evropski komesar uveren je da će drugoj polovini ove godine Evropska unija i Srbija otvoriti nova pregovaračka poglavlja o pristupanju zemlje Uniji.

„Unija ostaje potpuno posvećena perspektivi Srbije u EU. Evropska komisija i, uveren sam, zemlje Evropske unije će uvek podržavati otvaranje novih poglavlja ako zemlja bude sprovodila reforme. Prilično sam siguran da ćemo u drugoj polovini godine otvoriti više poglavlja“, dodao je Han.

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji počeli su u januaru 2014. godine. U četvrtak je u Briselu održan deseti sastanak konferencije o pristupanju zemlje Uniji na kojem su strane otvorile još jedno pregovaračko poglavlje — Poglavlje 17 od ukupno njih 35. To je deveto poglavlje koje se odnosi na finansijske usluge.

Evropska unija dodelila je status kandidata za članstvo u zajednici Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. U februaru 2016. godine, Bosna i Hercegovina je podnela zvaničan zahtev za pristupanje EU. Takozvano Kosovo, koje su priznale 23 članice Evropske unije od 28 članica koliko ih ima, takođe pretenduje na članstvo u Uniji. Evropska komisija je više puta izjavljivala da nove faze proširenja EU neće biti pre 2025. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala