Iran: Prekoračujemo limit obogaćivanja uranijuma

CC0 / Pixabay / Teheran
Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran će premašiti limite nisko obogaćenog uranijuma koje propisuje nuklearni sporazum iz 2015. godine, ako Britanija, Francuska i Nemačka ne preduzmu praktične korake za njegovo očuvanje, izjavio je iranski ambasador pri UN Madžid Taht Ravanči.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da će te tri zemlje, kao i SAD, koje su se povukle iz sporazuma, morati da prihvate punu odgovornost za sve moguće posledice, ako ne preduzmu ozbiljne korake.

„Britanija, Francuska, Nemačka i još tri zemlje EU snažno su zatražile od Irana da poštuje sporazum i da se ’uzdrži od koraka koji mogu dovesti do eskalacije‘“, prenosi AP.

Teheran je 17. juna najavio da će, do današnjeg datuma, preći granicu od 300 kilograma nisko obogaćenog uranijuma i nedavno je učetvorostručio njegovu proizvodnju.

Ravanči je rekao da je „američki ekonomski rat“, uključujući pokušaje da se iranski izvoz nafte svede na nulu i sabotira njegova trgovina, praktično doveo do toga da nuklearni sporazum poštuje samo jedna strana.

„Multilateralni sporazum ne može biti primenjen unilateralno. Iran ne može i neće sam da nosi teret očuvanja sporazuma“, upozorio je iranski ambasador.

Ravanči tvrdi da iranska Vlada prekoračivanjem limita obogaćivanja uranijuma i modernizacijom reaktora za tešku vodu Arak radi u cilju zaštite bezbednosti i nacionalnih interesa

Takvi koraci, kako je rekao, dozvoljeni su, prema sporazumu — i u slučaju ponovnog uvođenja sankcija Teheranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala