Glas za Rusiju, pobeda i Srbije

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je sada u prilici da osnaži stav Srbije da ne treba omogućiti nekakav zahtev „nezavisnog“ Kosova ili njihov pokušaj da uđu u Savet Evrope.

Odluka delegata Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se Rusija vrati u tu organizaciju nije korisna samo za Evropu i region, već i za Srbiju. To je stav diplomate u penziji Zorana Milivojević, koji podseća da je ovo jedino telo koje je sastavljeno samo od država koje su u Evropi.

„Ruska Federacija je i do sada bila principijelna oko svih pitanja koja su bila u interesu Srbije, od regionalne saradnje, pa do afirmacije srpskih argumenta koja nisu vezana samo za Kosovo i Metohiju, već generalno. Uostalom, Rusija je u svakom slučaju sada u prilici da pojača stav Srbije da ne treba omogućiti nekakav zahtev ’nezavisnog‘ Kosova ili njihov pokušaj da uđu u Savet Evrope, upravo pozicijom Rusije koja će sasvim sigurno biti protiv toga,“ uveren je naš sagovornik.

Promena u međunarodnim odnosima

Kada je Rusija 2014. pripojila Krim, ruskim predstavnicima u PS SE je oduzeto pravo glasa. A ove nedelje, posle četiri sata žučne rasprave i skoro pet sati glasanja o amandmanima, 118 delegata je, na veliko nezadovoljstvo Ukrajine, prihvatilo da se ruska delegacija vrati u članstvo. Rusija će tako moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Saveta Evrope.

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Glas za Rusiju, pobeda i Srbije - Sputnik Srbija
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu

„Povratak Rusije u SE potvrda je da su se međunarodne okolnosti promenile i da smo u tranziciji prema multipolarnom svetskom poretku. Ne mogu se evropske teme i odnosi ni na kakav način rešavati bez Rusije koja je evropska država. Pokušaj da se ona stavi van Evrope i da se neka pitanja rešavaju bez nje, apsolutno je nemoguć. Vrlo je značajno da je za ovo glasala većina evropskih država, što je važno i za stabilnost u Evropi. Ovo je dokaz osvešćivanja nekih evropskih država da se Evropa mora posmatrati u celini, bez uticaja sa strane,“ ističe naš sagovornik.

Potvrda srpsko-ruskih odnosa

On podseća da je Srbija ovo zdušno podržala i glasala za povrataka Rusije u SE i to je dobro.

„Objedinjavanje Evrope, kada je reč o njenim potrebama u svim sferama, na ovaj način se zaokružuje. Za Srbiju je sve ovo nova potvrda srpsko-ruskih odnosa i to ne samo u tradicionalnom, već i u aktuelnom političkom smislu. To pruža i mogućnost daljeg razvoja“, smatra Milivojević.

Protiv povratka Rusije glasala su 62 delegata, dok je njih 10 bilo uzdržano.

PS SE je jedan od organa Saveta Evrope i u njemu sede delegacije parlamenata 47 država-članica. Ona nema moć da daje obavezujuće naloge, ali može da daje preporuke i da od nacionalnih vlada zahteva da polože račune o ljudskim pravima i demokratiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala