Bugarska: Evropska unija ne može da bude svetski lider bez zemalja Zapadnog Balkana

© Foto : Facebook/ Iliana IotovaPotpredsednica Bugarske Ilijana Jotova
Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska potpredsednica Ilijana Jotova izjavila je da bez Zapadnog Balkana ne može da se govori o Evropskoj uniji kao svetskom lideru.  

„Mesto zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Pogledajte kartu Evrope i konstatujte: bez bliske saradnje sa Zapadnim Balkanom, Evropa ne može da bude svetski lider u oblasti politike, ekonomije i bezbednosti... Naredni meseci su odlučujući. Tema proširenja ne bi trebalo da silazi sa dnevnog reda EU”, rekla je Jotova tokom posete Crnoj Gori.

Prema njenim rečima, Bugarska je uvek podržavala pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i mnogo čini za to.

„Mnogo godina je Balkan za evropsku diplomatiju bio mrtav prostor. Tokom svog predsedavanja Savetom EU Bugarska je uvela temu pristupanja Zapadnog Balkana zajedničkoj spoljnopolitičkoj strategiji ujedinjenja. Bugarska je nastupala kao prirodni lobista za evropske integracije tih zemalja i uverljivo zastupala interese tih zemalja u EU”, objasnila je Jotova.

Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Bugarska ministarka: EU ne prima zemlje koje imaju nerešena pitanja sa susedima

Ona je takođe ukazala na doprinos Sofije zaključivanju sporazuma između Grčke i Severne Makedonije koji je za Skoplje otvorio „put ka Evropskoj uniji i NATO-u“.

Ekonomska integracija Balkana trebalo bi da bude samo prvi korak u procesu pridruživanja tih zemalja Evropskoj uniji, ocenila je Jotova.

„Ova faza može da bude samo privremena — zemlje Zapadnog Balkana ne treba dugi niz godina da ostanu na pragu EU. Ako se ne postave rokovi realnog ulaska, to će stvoriti osećaj da su to zemlje ’druge kategorije‘ i to će povećati evroskepticizam“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala