Austrijska vojska pred bankrotom: Otkazane sve manifestacije

© AP Photo / Ronald ZakAustrija, vojska
Austrija, vojska - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Austrijska vojska prinuđena je da štedi, pa zbog toga otkazuje tradicionalno predstavljanje svojih kapaciteta u centru Beča na državni praznik.

Ministar odbrane u prelaznoj Vladi Tomas Štarlinger upozorio je pre par dana da vojsci, ako ne bude štedela, preti bankrot.

Prema internom dokumentu Ministarstva, stanje u vojsci je dramatično i armija, samo u ovoj godini, mora da ostvari uštede od 47 miliona evra.

Planirana su smanjenja, ali i otkazivanja manifestacija, među kojima je i glavna, zakazana za 26. oktobar, na državni praznik, kada vojska u centru Beča svake godine predstavlja svoju tehničku opremu.

Prema pisanju dnevnika „Klajne cajtung“ samo ova prezentacija košta vojsku dva miliona evra, i biće ukinuta.

Jedino što će ostati kao deo programa 26. oktobra u centru Beča biće svečano polaganje zakletve regruta i polaganje venaca na spomenik nepoznatom junaku.

U pokušaju da ukine aero-šou u Celtvegu, kao i zbog ukidanja vojne škole u Vinernojštaju, Štarlinger je bio suočen sa političkim otporom.

U internom dokumentu ukazano je da će ove godine vojsci nedostajati 47 miliona evra za pokrivanje troškova, pa su pozvane sve službe da izrade analizu potencijala štednje u svojoj oblasti.

Troškovi osoblja prekoračuju predloženi budžet za ovu godinu za čak 67 miliona evra.

Oko 20 miliona evra može da se pokrije, ali preostalih 47, kako se upozorava, mora doći kroz štednju.

Predviđena je i ušteda u saradnji sa drugim vojskama, seminarima, radnim grupama, kao i u istraživanjima i izdavačkoj delatnosti.

I pored svih ušteda, problem ostaje, a to su troškovi zaposlenih, te, ako se zadrže postojeće strukture i ne rasformiraju jedinice i ne zatvore neke kasarne, procenjuje se da će raspoloživi budžet i za iduću godinu biti premali.

Naime, troškovi za zaposlene porašće na 1,59 milijardi evra, što je 70 odsto ukupnog budžeta vojske.

Inače Štarlinger je upozorio i da, ako vojska ne bude imala novca, neće moći da održi svoje učešće u međunarodnim misijama, posebno na Balkanu, gde su austrijske misije najbrojnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala