Amerika i Kina sklopile primirje: Tramp morao da plati cenu sastanka sa Sijem

© AFP 2023 / Nicolas AsfouriPortreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga
Portreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peking i Vašington su postigli preliminarni dogovor o miru u trgovinskom ratu, koji će objaviti na G20 u Osaki, piše „Saut Čajna morning post“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima neimenovanih izvora, koji su govorili za ovaj renomirani kineski list, na kraju predstojećeg sastanka lidera dve države, Donalda Trampa i Si Đinpinga, svaka strana će izaći sa posebnim saopštenjima za medije, u kojima će biti izložen koordinisan stav po trgovinskom pitanju. Sporazum će omogućiti da se odlože planovi Vašingtona o uvođenju novih carina na kineske proizvode u visini od 300 milijardi dolara.

Kako je naveo jedan od neimenovanih izvora, odluka Trampa da stopira uvođenje novih carina „bila je cena“ za održavanje sastanka sa Si Đinpingom u Osaki. 

„SAD i Kina su se dogovorili o još jednom miru u trgovinskom ratu, kako bi nastavili pregovore“, navodi se u saopštenju.

Za sada nije jasno do kada će trajati pauza u trgovinskom ratu dve države. Ipak, prema tvrdnjama neimenovanih izvora, za postizanje sporazuma biće dat rok od šest meseci.

Ranije je saopšteno da će se dva lidera sastati 29. juna na marginama samita G20 u Osaki.

Poslednji krug američko-kineskih trgovinskih pregovora okončan je sredinom maja bez uspeha, usred još jednog povećanja američkih carina na kinesku robu. Sjedinjene Američke Države povećale su carine sa 10 na 25 odsto na kineski uvoz, ukupne vrednosti od oko 200 milijardi dolara.

Donald Tramp je naložio i da se započne sa procesom povećanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara. Kao odgovor na taj korak, Ministarstvo finansija Kine saopštilo je da je Peking od 1. juna povećao carine na uvoz robe iz Sjedinjenih Američkih Država, i to u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala