Velika počast heroju otpora NATO agresiji: Aerodrom Batajnica dobio novo ime

© Ministarstvo odbranePoletanje prvog miga-29 sa aredoroma u Batajnici
Poletanje prvog miga-29 sa aredoroma u Batajnici - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, po čuvenom pukovniku koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine

Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu MiG-29 nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom.

Kako otkriva portal „Tango siks“, odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu.

Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo, ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo.

Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao:

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“.

Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam.

Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala