Sarajevska OSA ujeda srpsku istinu

© Flickr / Philippe PutŠpijuniranje (ilustracija)
Špijuniranje (ilustracija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Afere i zloupotrebe, koje su u vezi sa Obaveštajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), poput poslednjih, sa prisluškivanjem i praćenjem medija u BiH i regionu, nastaviće se sve dok ne bude uspostavljena efikasna društvena kontrola nad obaveštajnom službom.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obelodanio je dokument od 10. aprila ove godine, u kojem se agentima OSA nalaže praćenje i usmeravanje medija u BiH i u regionu, i to medija koje hoće da stave u funkciju satanizacije političkih protivnika kod Bošnjaka, Hrvata i u Republici Srpskoj.
„Moguće je da OSA prisluškuje medije, jer nad njom već godinama nema društvenog nadzora“, kaže za Sputnjik dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić.

Otuđeni centar moći 

Prema Dodikovim rečima, OSA predstavlja otuđeni centar moći, koji je pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture predvođene liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.
Zakonom je sve jasno propisano, objašnjava naš sagovornik — parlamentarnu komisiju za kontrolu OSA čini 12 članova, a predsednik dolazi iz opozicije. 
Međutim, sve to postoji samo na papiru.

„Kada pogledate praktična iskustva, vidite da rezultati kontrole potpuno izostaju. Otkako je formirana OSA, nekoliko vrlo teških afera bilo je u vezi sa njima. Imali smo prilike da u medijima čitamo pojedinosti telefonskih razgovora visokih zvaničnika BiH, naročito u RS, da ih slušamo na pojedinim portalima, ali za to niko nije odgovarao“, kaže Ćeranić.

Decenija afera 

„OSA je veoma često organizator afere, ali, i ako nije, ona je odgovorna i treba da ispita kako je do nezakonitog prisluškivanja došlo“, dodaje on i zaključuje da sve to u BiH — izostaje.

© Sputnik / Dejan SimićPredrag Ćeranić
Sarajevska OSA ujeda srpsku istinu - Sputnik Srbija
Predrag Ćeranić

Ćeranić podseća da je još pre desetak godina Dodik upozoravao na nezakonite radnje operativaca OSA, ali od tada nije bilo nikakvog pomaka. Tako će biti i ovog puta, tvrdi naš sagovornik:

„Ovog puta, Dodik je predsedavajući Predsedništva BiH i izneo je vrlo tešku optužbu i bio je vrlo konkretan kada je reč o radu OSA. Da je sreće, tužilaštvo bi odmah reagovalo, zakonodavna vlast bi zakazala hitnu vanrednu sednicu i tako dalje… Ali, svega toga nema i tako će biti sve dok se ne uspostavi adekvatna društvena kontrola nad radom OSA“, smatra Ćeranić.

Potraga za „slučajnim dokazima“

„Agente OSA prilikom prisluškivanja razgovora ne zanima sam razgovor, već se trude da dođu do takozvanih ’slučajnih dokaza‘, do onih činjenica koje bi mogle da budu upotrebljene za ličnu diskreditaciju pojedinih ličnosti, što se onda objavljuje putem medija koje su pod kontrolom OSA“, objašnjava Ćeranić.
Dodik je otkrio da je u dokumentu navedeno da su, od medija iz Srbije, „pod obradom“ „Kurir“, „Večernje novosti“ i „Informer“, dok su od medija u regionu „pod lupom“ „Dnevni avaz“, RTRS, „Dnevni list“, „Poskok.info“, „Dnevno.ba“, „Nacional“ i „Večernji list“. 
Kako su naveli mediji u BiH u komentarima ove vesti, „pod obradom“ se, pored prisluškivanja, podrazumeva i fizičko praćenje, kao i infiltriranje i pokušaj korumpiranja novinara kako bi pisali članke koji su po volji vladajuće strukture.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala