Rusija: Strane države spremaju napade na rusku vojsku

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov
Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strane države pripremaju informacione napade na komandu Oružanih snaga Rusije na svim nivoima, izjavio je načelnik Odeljenja za informisanje i medije Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Govoreći na okruglom stolu na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“, general je naveo da „kako uloga Rusije u svetu jača, napadi na Vojsku Rusije i na vojno rukovodstvo samo će se pojačavati“.

„U najskorije vreme očekuje se pojačavanje informacionog pritiska protiv predstavnika rukovodstva Vojske Rusije na svim nivoima — od komandovanja formacija, jedinica, rodova i vidova trupa, do direktnog vojno-političkog rukovodstva“, naglasio je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane je posvećeno „pravednom i otvorenom radu“, ali „oni koji budu koristili prljave metode informacione borbe protiv nas — trebalo bi da znaju da njihovi postupci neće ostati bez adekvatnog odgovora“.

Ka-52 na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2019 - Sputnik Srbija
Desetine milijardi dolara daje se za rusko oružje

Ministarstvo odbrane Rusije objasnilo je da „određene države“, preko određenih medija, „sprovode koordinisani rad na diskreditaciji ruskih političara i javnih ličnosti, kao i biznismena, novinara i blogera“.

„Vrši se kontinuirano prikupljanje i opširna analiza informacija — pre svega ličnih“, rekao je Konašenkov.

On je naveo da je primećen povećani informacioni pritisak usmeren na diskreditaciju delatnosti ruske vojske.

„Istorijski gledano, ruska vojska je kičma ruskog društva. Svakako, ne odgovara svima to što je rusko društvo uvereno u borbenu gotovost i u borbenu sposobnost svoje vojske. Mora se priznati da se, u poslednjih nekoliko godina, povećava informacioni pritisak da se diskredituje sav taj ogroman posao koji se obavlja na jačanju vojske Rusije“, objasnio je Konašenkov.

On je saopštio da je „sistem masovnih informacija i komunikacija postao oblast veoma ozbiljne konfrontacije“.

„Štaviše, informacija je, u veštim rukama i sa odgovarajućim resursima, pretvorena u moćno i destruktivno oružje. Protiv naše zemlje, a posebno protiv naših Oružanih snaga, koordinisano i istovremeno, u nekoliko oblasti, realizuje se niz aktivnosti: informaciono-propagandne aktivnosti, razvijanje informaciono-psihološkog uticaja i izazivanje informacionog suprotstavljanja“, naglasio je general.

Konašenkov je naveo da se broj sajber-napada na informacione resurse Ministarstva odbrane povećao za 60 odsto u poslednjih šest godina. Prema njegovim rečima, broj napada se, u proseku, godišnje povećava za 12 odsto.

On je rekao i da je u proteklih sedam godina Ministarstvo odbrane odbilo više od 25.000 sajber-napada na svoje informacione resurse.

Konašenkov je objasnio da američka Agencija za globalne medije ulaže desetine miliona dolara godišnje kako bi diskreditovala rusku politiku u zemljama bivšeg SSSR-a, uključujući tu i Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu, i to sve preko medija.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu otkriva koji je glavni cilj rata koji vodi Zapad

„Kao primer toga kako se iz jednog centra koordiniše subverzivni rad u medijskoj sferi možemo navesti i aktivnost američke Agencije za globalne medije. Prema zvaničnim informacijama, ova Vladina organizacija, sa budžetom od najmanje 800 miliona dolara godišnje, treba da prenosi takozvane ’istinite informacije‘ ljudima u celom svetu, i to kao ’podršku demokratije i slobode‘. Zapravo, jedan od glavnih zadataka agencije je diskreditovanje ruske politike među stanovništvom Rusije i među stanovništvom bivših sovjetskih republika“, rekao je Konašenkov.

„Za finansiranje medija pod kontrolom ove agencije, ’Glasa Amerike‘ i ’Radio Evrope‘ (koji je poznat i kao ’Radio Slobodna Evropa‘), samo u zemljama ZND godišnje se troši na desetine miliona dolara“, istakao je general.

On je naveo da se na realizaciju ovih ciljeva samo u Rusiji troši više od 14 miliona dolara godišnje, a u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini više od 20 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, kroz diplomatske misije u zemljama ZND, pruža se sva moguća pomoć lokalnim nevladinim organizacijama i finansiraju se mediji koji sebe nazivaju „nezavisnima“, ali promovišu zapadne stavove.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2019“ održava se od 25. do 30. juna u podmoskovskom parku „Patriot“, na aerodromu „Kubinko“ i na poligonu „Alabino“. 

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ je zvanična informativna agencija foruma „Armija 2019“, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala