Rusija: Kijev koristi uhapšene mornare za spekulacije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uputila notu Međunarodnom sudu za pomorsko pravo i ukrajinskoj ambasadi u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U noti se ukazuje na mogućnosti koje Kijev, u okviru zakona Rusije, može da iskoristi za oslobađanje mornara uhapšenih u Kerčkom moreuzu.

„U upućenim notama se, konkretno, ukazuje na činjenicu da se krivični postupak protiv 24 ukrajinska mornara nastavlja, kao i na mogućnosti u okviru zakonodavstva o krivičnom postupku Ruske Federacije u vezi sa mornarima i brodovima, koje ukrajinska strana može da primeni u ovoj fazi kako bi ih oslobodila”, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Istovremeno se u notama potvrđuje stav Rusije da se procedura rešavanja sporova, predviđena Konvencijom UN o pomorskom pravu, ne primenjuje na ovu situaciju“, dodaje Ministarstvo.

„Tribunal je, između ostalog, zaključio da on ne predodređuje rešavanje pitanja o jurisdikciji u okviru daljeg postupka i ruska strana namerava da nastavi da osporava njeno postojanje.“

Ministarstvo navodi da Kijev samo trguje sa sudbinom mornara.

„Na žalost, reakcija ukrajinske strane na rusku notu još jednom potvrđuje da je ne interesuje toliko sudbina mornara koliko očuvanje mogućnosti da ih iskoristi za spekulacije“, ukazalo je rusko Ministarstvo.

„Očigledno je da je ovo i bio glavni cilj provokacije, koju je u novembru 2018. godine organizovalo prethodno ukrajinsko rukovodstvo, a koju su kritikovali, između ostalih, i predstavnici aktuelne kijevske vlasti“, zaključilo je Ministarstvo.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Zastave članica Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Novi uslovi Rusiji iz Saveta Evrope: Prvo pustite ukrajinske mornare

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Međunarodni tribunal za pomorsko pravo UN u subotu 25. maja je zatražio od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu. Pri tome, tribunal ne smatra da je potrebno da se od Moskve zahteva da prekine krivični postupak. Osim toga, tribunal je odlučio da Rusija i Ukrajina moraju, najkasnije do 25. juna, da podnesu izveštaje o događajima u Kerčkom moreuzu. Ranije je ruska strana saopštila da neće učestvovati na saslušanjima, jer tribunal nema nadležnost za razmatranje ukrajinske tužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala