„Rosatom“ pretenduje na izbor investitora za bugarsku atomsku centralu „Belene“

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaŠtand "Rosatoma"
Štand Rosatoma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Rosatom“ će učestvovati u proceduri odabira strateškog investitora za izgradnju nuklearne centrale „Belene“ u Bugarskoj, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev tokom sastanka sa predsednicom bugarskog parlamenta Cvetom Karajančevom.

Tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov rekao je da je ta kompanija spremna da se prijavi za učešće u izboru strateškog investitora.

Procedura selekcije u Bugarskoj počela je u maju. Kompanije koje žele da učestvuju na konkursu, treba da pošalju svoje prijave u roku od tri meseca.

Ranije je Karajančeva istakla da saradnja u oblasti nuklearne energije takođe zaslužuje pažljivu, odgovornu i detaljnu diskusiju.

Pored toga, strane su razgovarale o realizaciji „Turskog toka“ u Bugarskoj, za koji je Karajančeva predložila naziv „Balkanski tok“. Predsednica parlamenta je rekla da Bugarska ulaže sve neophodne napore u izgradnju ogranka „Turskog toka“.

„Projekat se realizuje u skladu sa svim evropskim zahtevima“, istakla je predsednica i dodala da pridruživanje gasnom centru „Balkan“ garantuje Bugarskoj stratešku ulogu na gasnoj mapi Evrope.

Ranije je bugarski operater „Bulgartransgaz“ izabrao konzorcijum „Gasni razvoj i širenje u Bugarskoj“ za izgradnju dela „Turskog toka“ na teritoriji Bugarske. Konzorcijum čine kompanije iz Italije, Nemačke i Luksemburga.

Realizaciju ovog projekta zemlja posmatra kao deo gasnog distributivnog centra „Balkan“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala