PS SE razmatra amandmane kojima se ukida povratak Rusije

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope doneta su dva amandmana na nacrt rezolucije, sa kojima se ukida povratak mandata za rusku delegaciju.

Oba amandmana predlažu da se iz nacrta izbaci predlog o davanju ovlašćenja. Amandmane su podneli poslanici iz Ukrajine i iz baltičkih zemalja.

Sada se u PS SE raspravlja o nacrtu izveštaja o ovlašćenjima ruske delegacije na koje su podnete žalbe. Prvo će Skupština saslušati govornike, zatim organizovati raspravu o nacrtu, a zatim glasati o amandmanima. Nakon toga glasaće se o rezoluciji sa usvojenim tekstom amandmana.

Odluku će doneti prosta većina.

Većina poslanika koji su se prijavili da govore su poslanici iz Ukrajine, ali ima i predstavnika iz Letonije i Litvanije. Očekuje se i nastup ruskih parlamentaraca. Oni ne glasaju o nacrtu rezolucije, ali mogu da učestvuju u diskusijama.

U noći 24. juna, nakon devetočasovne rasprave, Parlamentarna skupština usvojila je rezoluciju kojom se ruska delegacija poziva da učestvuje na junskoj sednici. U dokumentu se navodi da prava delegacija da glasaju, govore i budu zastupljena ne podležu ograničenjima.

Nakon toga, Moskva je prvi put od 2016. godine podnela zahtev za potvrđivanje mandata u PS SE.

Međutim, sledećeg dana su, na inicijativu ukrajinskih i gruzijskih poslanika, na ovlašćenja nove ruske delegacije uložene žalbe. Tada je odlučeno da će Odbori za regulativu i monitoring pripremiti izveštaj u vezi sa ovlašćenjima ruskih parlamentaraca.

Moskva je saopštila da neće učestvovati u radu sednice sve dok ruska delegacija ne dobije sva ovlašćenja, a u slučaju „najmanjih sankcija“ — Rusi će napustiti Strazbur.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala