Pogled u budućnost: Novo streljačko oružje na forumu „Armija 2019“

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaSajam Armija
Sajam Armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ predstavljen je najnoviji pištolj „Udav“, koji je razvio Centralni naučno-istraživački institut precizne industrije. Pištolj će u ruskoj vojsci biti zamena legendarnom „Makarovu PM“, a prema procenama, on može da konkuriše proizvodima svetski poznatih zapadnih proizvođača.

„Udav“ je razvijen po nalogu ruskog Ministarstva odbrane. Pored njega, na Međunarodnom vojnom forumu moguće je videti i oružje koje je dizajnirano za specijalne snage Rusije. Prema rečima stručnjaka, novi proizvodi se odlikuju ergonomijom, povećanom preciznošću i udarnom snagom.

Preliminarna testiranja „Udava“ su, podsetimo, završena 2016. godine, a trenutno proizvod testira vojska, nakon čega će rezultati odrediti da li će oružje biti stavljeno u službu ruske vojske i da li će biti pokrenuta masovna proizvodnja.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPištolj „Udav“ na forumu „Armija 2019“
Pogled u budućnost: Novo streljačko oružje na forumu „Armija 2019“ - Sputnik Srbija
Pištolj „Udav“ na forumu „Armija 2019“

„Udav“ će biti dostupan u četiri verzije. Pištolji za vojnu namenu, civilno tržište i policijsku namenu dizajnirani su za municiju kalibra 9h19 mm. Verzija pištolja koja je namenjena specijalnim snagama, rezervisana je za novi metak kalibra 9h21 mm, a pištolj u ovoj konfiguraciji može koristiti municiju 7BT3, oklopno-probijajući metak.

Dužina „Udava“ iznosi 206 milimetara, visina 145 mm, a širina 36 mm. Rukohvat i šaržer su u potpunosti izrađeni od plastike, a prigušivač od karbonskih vlakana, što je smanjilo težinu oružja.

„Sila pritiska na okidač kod „Udava“ je prilično mala. Težina pištolja sa praznim šaržerom iznosi 760 grama, a u posebnoj konfiguraciji 800 grama. „Udav“ spada u automatsko oružje. Kada se ubacuje novi šaržer, metak se automatski potiskuje u ležište“, objasnio je inženjer iz Centralnog naučno-istraživačkog instituta precizne industrije Anton Karnjejev na marginama foruma „Armija 2019“.

Tihi automat

Osim „Udava“, preduzeće je na forumu predstavilo i vrste oružja koje su specijalno modernizovane za snage za specijalne operacije. Oružje se odlikuje manjom težinom i povećanom udobnošću tokom pucanja iz nestandardnih položaja.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaMalokalibarski automat SR3MP na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“
Pogled u budućnost: Novo streljačko oružje na forumu „Armija 2019“ - Sputnik Srbija
Malokalibarski automat SR3MP na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“

Na izložbi oružja moskovskog preduzeća prikazan je i tihi automat SR3M, težine 2,2 kilograma, maksimalne dužine 970 mm, a minimalne 410 mm. Automatska puška koristi municiju kalibra 9×39 mm. Pucnjem se može probiti pancirni prsluk druge klase sa udaljenosti od 200 metara. Sa instaliranim nišanom, automatska puška može da pogodi metu sa udaljenosti do 400 metara, a bez optičkih uređaja sa udaljenosti do 200 metara. Automat je opremljen šaržerom kapaciteta 20 ili 30 metaka, a može da ispali 900 metaka u minuti. Glavna karakteristika SR3M je mogućnost montiranja kundaka na telo drške.

Za potrebe specijalnih snaga Rusije inženjeri su razvili i modernizovani automat SR2MP za municiju kalibra 9×21 mm. Masa oružja je 1,55 kilograma, dužina sa montiranim kundakom iznosi 603 milimetara, a bez njega 367 mm. Ovo oružje može za jedan minut da ispali 960 metaka.

Još jedan novi primerak koji je izašao iz istog instituta jeste poluautomatski pištolj SR1MP. Za razliku od ostalih proizvoda, on ima mogućnost montiranja pomoćnih sredstava, kao što je šina „Pikatini“, što omogućava da se na oružje instaliraju kolimator, laserski pokazivač i taktična lampa.

Dužina pištolja iznosi 210 milimetara, težina 900 grama, kapacitet šaržera je 18 metaka, a domet do 100 metara. Kao i pištolj „Udav“, u verziji koja je namenjena za specijalne snage, SR1MP može da koristi oklopno-probijajuće metke.

Šta novo nudi „Kalašnjikov“

Koncern „Kalašnjikov“, još jedan vodeći proizvođač ruskog streljačkog oružja, na forumu oružja je predstavio automatske puške 200. serije. Razvoj nove linije započeo je 2007. godine u preduzeću „Ižmaš“. Inženjeri su kao osnovu koristili AK-74M, glavnu automatsku pušku ruske vojske. Automati se proizvode za potrebe Rosgvardije, ali u koncernu računaju i na izvozni uspeh.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMalokalibarski automat AM-17 na paviljonu koncerna „Kalašnjikov“
Pogled u budućnost: Novo streljačko oružje na forumu „Armija 2019“ - Sputnik Srbija
Malokalibarski automat AM-17 na paviljonu koncerna „Kalašnjikov“

„Na forumu ne predstavljamo samo nove vrste oružja, nego oružje koje ima pasoš za izvoz. To znači da imamo mogućnost da prodajemo ovo oružje u inostranstvu. Govorimo o većini automatskih pušaka 200. serije. One su pogodne za svaku vrstu vojske, uključujući i najnapredniju, sa najvećim zahtevima“, izjavio je tehnički konsultant „Kalašnjikov medija“ Vladimir Onokoj, prenosi RT.

Automatske puške 200. serije pogodne su za sve vrste dodatne opreme: kolimatore, optičke nišane, uređaje za noćno posmatranje, infracrveni ciljni uređaj.

Inženjeri „Kalašnjikova“ uspeli su da povećaju preciznost automata 200. serije. U zavisnosti od tipa municije, indikator pokazuje od 1 i po do 2 uglovne minute.

Prema rečima Onokoja, to su veoma dobri pokazatelji. Oružje 200. serije koje koristi municiju 7,62 mm može efikasno pogoditi cilj sa udaljenosti do 300 metara, a verzije sa municijom 5,45 mm do 500 metara. Automat može da ispali 600 metaka u minuti, a zapremina šaržera je 30 metaka.

„Uprkos velikom broju novih tehnoloških rešenja, naši proizvodi su zadržali pouzdanost i jednostavnost korišćenja. Vojnik, koji je navikao na automatske puške prethodnih generacija, ne treba da prolazi obuku kako bi mogao da koristi novo oružje“, istakao je Onokoj.

Poslednju reč ima — vojnik

Pored automatskih pušaka 200. serije, koncern „Kalašnjikov“ je predstavio i male automatske puške AM-17, koje su proizvedene kako bi zamenile AKS-74U.

Dužina puške je 740 milimetara, težina 2,5 kilograma, a zapremina šaržera iznosi 30 metaka. Specijalne jedinice Rusije će dobiti tihu verziju AMB-17.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografija„Kalašnjikov“ je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ predstavio pušku serije TG2.
Pogled u budućnost: Novo streljačko oružje na forumu „Armija 2019“ - Sputnik Srbija
„Kalašnjikov“ je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ predstavio pušku serije TG2.

„Linija AM-17 će pripadnicima policije i vojske i posadi oklopnih vozila olakšati obavljanje zadataka. Ova linija je razvijena na našu inicijativu, to je naš pogled u budućnost. Primerci koji su predstavljeni na forumu su prototipi. Oni prolaze fabrička testiranja, ali ne planiramo da vršimo ozbiljne promene. Prema opšteprihvaćenoj proceduri, dalje sledi državno testiranje i korišćenje novih proizvoda u vojsci. Poslednju reč će imati vojnik“, zaključio je Onokoj.

Glavni urednik magazina „Kalašnjikov. Oružje, municija, oprema“ Mihail Degtarjov istakao da je se rusko streljačko oružje u celom svetu doživljava kao nasleđe sovjetske škole, a proizvodi asociraju na pouzdanost, laku upotrebu i visoku efikasnost.

„Pištolj ’Udav‘ se odlikuje povećanom snagom, za razliku od većine savremenih analoga. On koristi različite vrste metaka za različite namene. Ako govorimo o oružju 200. serije, oni su, prema mojoj proceni, organski razvoj automata 100. serije i AK-74M. Potencijalni kupci su, pre svega, zemlje arapskog sveta, Afrika, Jugoistočna Azija, a možda i Latinska Amerika“, pojasnio je Degtarjov.

Komentator lista „Arsenal otečestva“ Aleksandar Butirin istakao je da su ruska preduzeća ostvarila značajan napredak u oblasti streljačkog oružja. „Sada se razvija oružje koje je mnogo ergonomičnije od onog iz prethodne generacije. To je veoma važna osobina koja pojednostavljuje njihovu primenu u vojsci i specijalnim snagama“, zaključio je Butirin.

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala